Ministerstvo zdravotnictví představilo posuny v elektronizaci a digitalizaci

03.02.2024 16:13 | Tisková zpráva

V Institutu klinické a experimentální medicíny se pod záštitou ministra zdravotnictví Vlastimila Válka a předsedy ČLS JEP Štěpána Svačiny konala konference Národního centra elektronického zdravotnictví s názvem Interoperabilita a standardy.

Ministerstvo zdravotnictví představilo posuny v elektronizaci a digitalizaci
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Mezi hlavní diskutovaná témata patřily především služby výměnné sítě, centrální služby, afinitní domény, koncepce e-Žádanky a standardizace propouštěcí zprávy a zdravotnické dokumentace.

„Jsem rád, že se tady zde podruhé scházíme, a že digitalizace zdravotnictví se s panem Foltýnem velmi výrazně posouvá. Moc se těším na diskusi k určitým korekcím a vše půjde rychle kupředu tak, jak to minule nešlo,” uvedl ve svém výstupu předseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Štěpán Svačina.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32491 lidí

Cílem konferencí Národního centra elektronického zdravotnictví je představit, jak aktuálně probíhá a na co se zaměřuje elektronizace zdravotnictví. Účelem je rovněž také zapojit do tvorby nových standardů a interoperability co nejširší odbornou veřejnost, aby elektronizace byla přínosem pro pacienty a pomocí a ulehčením pro poskytovatele zdravotních služeb. Jedná se o poskytovatele zdravotních služeb, odborníky z oblasti zdravotnictví a také zástupce firem, které pro zdravotnictví vyvíjejí systémy.

Standardy slouží k tomu, aby se vytvořila standardizace lékařské dokumentace, která je předpokladem jejího sdílení. Interoperabilita slouží k tomu, aby spolu informační systémy byly schopny komunikovat. Toto zároveň probíhá nejen na národní úrovni, ale i na úrovni EU. Typickým příkladem využití je eRecept, který je od loňského roku možné vyzvedávat i v jiných členských zemích EU.

Účastníci konference mohli v rámci diskuze pokládat dotazy, sdělovat svoje připomínky a náměty.

„Je nutné mluvit o budoucnosti, protože jakmile tyto projekty začnou, tak určitě nebudou končit tím kritickým rokem 2025, ale předpokládá se další vývoj, zejména aby byla zajištěna garance kontinuity,” uvedl ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví Petr Foltýn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…