Ministerstvo zemědělství: Chovatelé jedovatých hadů a krokodýlů získají jasná pravidla

21.12.2021 17:53

Jasná pravidla chovu a tedy i možnost důslednějších kontrol, to je záměrem nové vyhlášky Ministerstva zemědělství (MZe) o ochraně druhů zvířat vyžadujících zvláštní péči. Mezi tato zvířata patří například jedovatí hadi nebo krokodýli.

Ministerstvo zemědělství: Chovatelé jedovatých hadů a krokodýlů získají jasná pravidla
Foto: mze.cz
Popisek: Ministerstvo zemědělství ČR

Nová vyhláška začne platit od 1. ledna příštího roku, některá její ustanovení od roku 2025, aby měli chovatelé dost času připravit se na změny a upravit podmínky ve svých chovech.

Nová vyhláška o ochraně zvířat vyžadujících zvláštní péči chce poskytnout přesná pravidla pro chovatele nebezpečných zvířat, například jedovatých hadů a krokodýlů a také pro veterinární inspektory, kteří tyto chovy kontrolují. Záměrem je zabránit týrání zvířat neodborným zacházením. Základní pravidla poskytuje vyhláška i pro další druhy zvířat vyžadující zvláštní péči, jako jsou některé druhy primátů, šelem a kopytníků.

Předpis poskytuje vodítka, například pro pozemně žijícího hada měřícího do 30 cm musí být k dispozici prostor o velikosti nejméně 360 cm2 a krokodýl velikosti do 1 metru musí mít délku vodní nádrže alespoň 1,5 metru při hloubce do 70 centimetrů. Obecněji vyhláška stanoví, že chovatel musí zajistit prostory, které velikostí odpovídají potřebám zvířat, umožňují přirozený pohyb a poskytují dostatek podnětů. Použité materiály a předměty musí být zdravotně nezávadné a nemohou zvířata zranit. Prostory musí být pro chovatele snadno přístupné, čistitelné, větratelné, odpovídat nárokům na teplotu a vlhkost. Pokud jsou určeny pro jedovaté hady a krokodýly, musí být uzamčeny a zajištěny před vstupem nepovolaných osob.

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí

Vyhláška se týká zvířat v zájmových chovech, nevztahuje se například na zoologické zahrady, záchranné stanice, útulky a cirkusy. Na zvířata vyjmenovaná ve vyhlášce musí mít chovatel povolení, které vydává krajská veterinární správa, jinak mu hrozí pokuta a odebrání zvířete.

V minulosti nebyly konkrétní požadavky týkající se péče, prostor a vybavení pro chov zvířat vyžadujících zvláštní péči právními předpisy upraveny. Bylo možné vycházet pouze z nezávazného doporučení Ústřední komise pro ochranu zvířat. I dříve ale platilo, že chov musel být v souladu se zákonem na ochranu zvířat, za jehož porušení hrozí firmě pokuta až 3 miliony korun a občanovi až 1 milion.

Zvíře vyžadující zvláštní péči znamená druh zvířete v zájmovém chovu, který má vzhledem ke svým biologickým vlastnostem zvláštní nároky na krmení, napájení, umístění, zacházení, případně ošetřování. K takovým zvířatům patří například jedovatí plazi (hadi a ještěři), krokodýli, někteří ptáci (kasuáři, sovy, někteří dravci), primáti a některé druhy šelem.

MZe novou vyhláškou doplnilo změny, které už platí podle novely zákona na ochranu zvířat proti týrání z 1. února 2021. Novela zpřísnila podmínky pro chov druhů zvířat vyžadujících zvláštní péči. Nově je chovatel například oprávněn zahájit nebo rozšířit chov až po nabytí právní moci rozhodnutí o povolení chovu. Rozhodnutí o povolení chovu, jeho změně, nebo odnětí nově krajská veterinární správa zasílá na vědomí obci, na jejímž území se nachází chov zvířete. K žádosti o povolení musí přiložit kolaudační souhlas nebo kolaudační rozhodnutí stavebního úřadu pro stavbu v případě chovu lidoopů nebo vybraných druhů šelem.

Kompletní text vyhlášky, platné od 1. ledna 2022, najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…