Ministerstvo zemědělství: Nenechte se napálit. Poznejte, zač je toho BIO

25.09.2017 7:33

Pyšnit se nálepkou BIO není jenom tak. Oficiální označení si zaslouží jen produkty, které prošly přísnou legislativní kontrolou. Prodejci, kteří značku umístí bez povolení, si přitom koledují o pořádný malér. Podívejte se, jak snadno rozeznáte, jestli jste někomu skočili na nebio špek.

Ministerstvo zemědělství: Nenechte se napálit. Poznejte, zač je toho BIO
Foto: Zdravé stravování
Popisek: Zdravé stravování, ukázka jídla

Když vám někdo na obalu výrobku tvrdí, že zrovna v ruce třímáte BIO produkt, ještě to nemusí být tak úplně pravda. Pokud pochází z Česka, především by měl nést jeden z kódů organizací, které u nás zboží kontrolují: CZ-BIO-001, CZ-BIO-002 nebo CZ-BIO-003. Nedílnou součástí je typická půlkruhová zelená „zebra“ a od roku 2010 také lístek ve světle zeleném poli, tyto prvky mají za povinnost umístit na výrobek všechny členské státy Evropské unie.

Když zabrousíte do BIO sekce v obchodě se zahraničním zbožím, je to maličko složitější. Každý stát má totiž pro své značení úplně jiná pravidla. Autentičnost značky si však snadno můžete zkontrolovat například na této stránce.

Když není balení po ruce

Nakupujete potraviny, které ještě nikdo nestihl zabalit a ocejchovat? Pokud se nacházíte například na farmě, požádejte farmáře o certifikát. Ten po přísné inspekci vydávají naše kontrolní organizace a lejstro dokazuje, že farma dodržuje zákonem stanovené podmínky, které musí prodejce splňovat pro prodej potravin s označením BIO. Součástí certifikátu by měl být ještě seznam konkrétních produktů, které farma smí pod tímto označením prodávat.

Kontroly jsou přísné

Aby měl zákazník vždy jistotu, že kupuje skutečně kvalitní potraviny, probíhají velmi přísné inspekce a namátkové kontroly. A to jak u výrobců, tak u prodejců BIO zboží. Kompletní prolustrování celého koloběhu potravin proběhne minimálně jednou ročně.

Když se náhodou objeví výrobky, které si značku BIO nezaslouží, ale přesto ji neprávem používají, čeká je trest ve výši až 1 milionu korun. A to už je podle nás dost pádný důvod, proč se nesnažit zákony obejít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…