Ministerstvo zemědělství: Proškolení myslivci mají povinnost intenzivně lovit prasata divoká

21.01.2023 17:59 | Tisková zpráva

Krajská veterinární správa pro Liberecký kraj nově vydala mimořádné veterinární opatření (MVO). Stanovuje povinnosti uživatelům honiteb (myslivcům) a dalším osobám, dotčeným výskytem afrického moru prasat (AMP) v oblasti kolem Jindřichovic pod Smrkem na Frýdlantsku, kde byli v prosinci 2022 a letos v lednu nalezeni uhynulí divočáci nakažení AMP.

Ministerstvo zemědělství: Proškolení myslivci mají povinnost intenzivně lovit prasata divoká
Foto: mze.cz
Popisek: Ministerstvo zemědělství ČR

V oblasti přestává platit zákaz lovu volně žijící zvěře, končí zákaz vstupu veřejnosti mimo vyznačené cesty. Předem proškolení myslivci mají za úkol intenzivně lovit prasata divoká, aby snížili jejich počet a tím zamezili možnosti šíření nákazy. Klíčové je, aby myslivci také aktivně vyhledávali uhynulé kusy prasat divokých a odstraňovali je, protože uhynulé kusy můžou být významným zdrojem nákazy pro ostatní prasata divoká.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28726 lidí

Africký mor prasat je velmi nebezpečný a nakažlivý i pro prasata domácí, způsobuje jejich téměř 100% úmrtnost. V případě, že se tato nemoc dostane do chovu domácích prasat, musí být všechna prasata utracena a neškodně zlikvidována, což pro chovatele představuje obrovské finanční náklady. Nákaza se na člověka nepřenáší.

V tzv. pásmu infekce platil zákaz pohybu veřejnosti v přírodě mimo vyznačené cesty. Tento striktní zákaz s novým nařízením přestává platit. Spolu s vydáním mimořádného veterinárního opatření vyzývá Ministerstvo zemědělství a Státní veterinární správa občany, aby omezili procházky do volné přírody mimo vyznačené cesty v zasažené oblasti. Usnadní tak myslivcům bezpečný a efektivní lov, který povede k zásadnímu snížení hustoty populace prasat divokých.

Myslivost je činnost, jejíž součástí je i péče o zdravotní stav zvěře. Lovem myslivci odstraňují z populací slabé, nemocné a nežádoucí jedince. Myslivecká komunita tak plní celospolečenskou funkci a brání rozšíření nebezpečné choroby do domácích chovů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…