Ministerstvo zemědělství: Vyhlášením výherce soutěže Česká biopotravina roku 2019 odstartovala kampaň Září - Měsíc biopotravin

04.09.2019 13:52

Vyhlášením absolutního vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2019 byla dnes oficiálně zahájena každoroční edukační kampaň Ministerstva zemědělství Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství. Patnáctý ročník si klade za cíl přiblížit českým spotřebitelům důvody, proč nakupovat biopotraviny.

Ministerstvo zemědělství: Vyhlášením výherce soutěže Česká biopotravina roku 2019 odstartovala kampaň Září - Měsíc biopotravin
Foto: mze.cz
Popisek: Ministerstvo zemědělství ČR

Hlavním smyslem informační a osvětové akce je upozornit veřejnost na význam ekologického zemědělství, seznámit ji s produkcí, systémem značení i kontrol, vyvrátit mýty a dát možnost nahlédnout pod pokličku. Kromě mediální kampaně je připravena také série roadshow na vybraných akcích a ekofarmách po celé republice. Počet ekofarem i jejich nabídka každým rokem prudce stoupá. Nyní jich pracuje přibližně 4700 a loni v průměru přibyla každý den jedna nová.

„Spotřeba biopotravin v Česku každoročně výrazně roste, a to je určitě dobře. Ostatně odpovídá tomu také zvýšená poptávka. Výdaje domácností za biopotraviny v roce 2017 činily 3,33 mld Kč. To znamená meziroční nárůst o 30,5 procenta. Jsme rádi, že se stále více subjektů věnuje ekologickému zemědělství. To má u nás svou pevnou pozici a jeho význam pro životní prostředí je zcela nezpochybnitelný,“ uvádí náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka. Ze statistických údajů Registru ekologických podnikatelů vyplývá, že nárůst počtu ekologických zemědělců v krajích se od roku 2017 do současnosti zvýšil průměrně o 13,5 %, ovšem například ve Středočeském nebo Jihomoravském kraji přibylo téměř 23 % registrovaných subjektů, a to je téměř o čtvrtinu více než byl dosavadní celkový počet.

Příležitost vyrazit na farmu

Bioproducenti své výrobky představí v září na nejrůznějších regionálních akcích či přímo na ekofarmách. Na místě je možno ochutnat bioprodukty a seznámit se s ekologickým zemědělstvím v praxi. Zábavný program je připraven nejen pro dospělé, ale i pro nejmenší. Mezi akce patří Dožínky na Letné v Praze, Jablečná slavnost Hostětín nebo akce Poznej svého farmáře – farma Babiny. Více informací o akcích naleznete ZDE.

Soutěž Česká biopotravina roku 2019 již zná svého vítěze

Se startem kampaně Září - Měsíce biopotravin byl zároveň ukončen osmnáctý ročník soutěže Česká biopotravina roku 2019. Ze 142 přihlášených produktů, což je prozatím rekordní počet přihlášených bioproduktů v rámci historie soutěže, vybrala odborná porota v čele s předsedou poroty Pavlem Maurerem za absolutního vítěze Kaštánkovo sušené maso vepřové s tymiánem a zázvorem BIO od Ing. Spitzové, které je zároveň vítězem kategorie Biopotraviny živočišného původu (masné bioprodukty). Kromě celkového vítěze porota vyhlásila ještě vítěze dalších kategorií:

Biovíno
nejlepším biovínem v rámci soutěže se stal Ryzlink rýnský, slámové víno 2015 od Víno Marcinčák

Biopotraviny živočišného původu (mléčné bioprodukty)
v této kategorii zvítězil Buvolí labneh BIO od Ing. Anna Page

Biopotraviny rostlinného původu
v této kategorii porotu jednoznačně oslovila BIO švestková povidla od David Ryšavý

Bio výrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky
zde je výhercem BIO Bohemia olej makový nefiltrovaný od Bohemia Olej s.r.o.

Nově od předešlého ročníku soutěže také kategorie Steaková biomasa
po těžkém souboji mezi jednotlivými kandidáty nakonec vyhrál BIO hovězí rib eye steak stařený od Mitrovský dvůr, a.s..

„Cílem soutěže Česká biopotravina je ocenit a podpořit české zemědělce a producenty biopotravin v jejich snažení a představit zákazníkům ty nejlepší produkty ekologického zemědělství za daný rok. Stejně jako roste zájem zákazníků o lokální a biopotraviny, tak roste snaha producentů uvádět na trh nové kvalitní produkty s označením BIO. Nesmírně si vážíme každého producenta, který do soutěže svůj výrobek přihlásí, a ačkoliv bychom rádi ocenili práci všech, jedná se o soutěž a někdo prostě musí být lepší a vyhrát. Například Kaštánkovo sušené vepřové maso, tedy celkový vítěz tohoto ročníku, bylo natolik výjimečné – jak chutí, tak konzistencí, v krásném obalu a s dobrým marketingovým konceptem, že nebylo možné, aby nevyhrálo. Doposud jsem se se sušeným masem z vepřového v biokvalitě osobně nesetkala a velice příjemně mě překvapila po otevření sáčku i nádherná vůně,“ uvedla k výsledkům soutěže manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Kateřina Urbánková.

Soutěž pořádal Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO, pod záštitou ministra zemědělství a Státní ústředního ředitele SZPI již 18. rokem od roku 2002.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.