Ministerstvo zemědělství podpoří v novém Programu ZEMĚ zemědělský výzkum téměř 260 miliony korun

16.12.2016 15:05

Ministerstvo zemědělství (MZe) ve veřejné soutěži v novém Programu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 – 2025, ZEMĚ vybralo 19 výzkumných projektů, kterým v následujících 3 až 5 letech poskytne podporu. Jsou mezi nimi projekty, které přispějí ke zvýšení efektivity postupů při výkonu státní správy v působnosti MZe.

Ministerstvo zemědělství podpoří v novém Programu ZEMĚ zemědělský výzkum téměř 260 miliony korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

Přibližně 50 milionů korun ročně mohou výzkumníci využít na projekty aplikovaného výzkumu v oblasti rostlinné a živočišné výroby, potravinářství, lesního a vodního hospodářství a ochrany půdy.

Novinkou výzkumného Programu ZEMĚ je každoroční vyhlašování výzkumných potřeb státu formou avíza. Pro rok 2016 bylo avízo vyhlášeno spolu s veřejnou soutěží letos v červenci. Díky tomu budou řešeny projekty, jejichž výsledky zlepší metodickou, koncepční, evaluační a rozhodovací činnost při výkonu státní správy v rámci resortu MZe. Například projekty zaměřené na vývoj automatizovaného nástroje pro optimalizaci monitoringu eroze zemědělské půdy pomocí distančních metod, retenční schopnost půdy a krajiny a možnosti jejího zvyšování v podmínkách klimatické změny, metody korekce vláhových potřeb plodin zohledňující scénáře změn klimatu území ČR pro optimalizaci managementu závlah a diagnostické metody pro laboratorní kontrolu pravosti máku setého.

Podpořeny budou rovněž projekty, které zlepší spolupráci a propojení výzkumných organizací s podniky a zajistí přenos a využití výsledků výzkumu do praxe. Jde třeba o projekty zaměřené na pěstování speciálních plodin, bezpečné využití kalů z čistíren odpadních vod na zemědělské půdě, ochranu půdy před vodní i větrnou erozí při intenzivním zemědělském hospodaření, obnovu lesních porostů na stanovištích dotčených povrchovou těžbou, chov ryb a včel, kvalitu a bezpečnost potravin (konkrétně sýrů), využití obnovitelných zdrojů energie (zejména biomasy), ekologizaci systémů ochrany ovoce a zvýšení odolnosti pšenic proti extrémním klimatickým jevům a škůdcům.

Vyhlášení výsledků veřejné soutěže je uvedeno zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…