Ministerstvo životního prostředí: Před pětadvaceti lety byl přijat zákon o ochraně přírody a krajiny

20.02.2017 10:12

V neděli, včera, uplynulo 25 let, kdy bylo přijato původní znění zákona o ochraně přírody a krajiny, který dodnes představuje jednu z nejkomplexnějších a nejfunkčnějších norem na ochranu životního prostředí v České republice. Poslední změnu tohoto zákona navrhl jako pozměňovací návrh k původní sněmovní verzi novely zákona a následně odhlasoval Senát PČR dne 18. ledna 2017 a za dva dny o ní budou hlasovat poslanci. Senátní změna zákona má závažné dopady na ochranu přírody v našich národních parcích. Potvrzuje to stanovisko Katedry práva životního prostředí Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Ministerstvo životního prostředí: Před pětadvaceti lety byl přijat zákon o ochraně přírody a krajiny
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

„Je třeba zdůraznit, že ačkoliv ani návrh Poslanecké sněmovny není zcela ideální, je rozhodně krokem správným směrem o účinnější ochraně národních parků. Senátní pozmněňovací návrh je třeba odmítnout pro závažné právní, systémové a věcné chyby. Z výše uvedených důvodů jsme přesvědčeni, že setrvání Poslanecké sněmovny PČR na jí schváleném textu návrhu novely zákona č.114/1992 Sb. je jedinou přijatelnou alternativou. Senátní návrh neposkytuje lepší ochranu přírody ani NP Šumava a ostatní národní parky jednoznačně ve svých důsledcích poškozuje. Jako takový by měl být Poslaneckou sněmovnou PČR jednoznačně odmítnut,“ píše proděkan a vedoucí Katedry práva životního prostředí Právnické fakulty Univerzity Karlovy profesor Damohorský. Celé stanovisko k senátním změnám zákona o ochraně přírody a krajiny najdete zde:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…