Ministerstvo životního prostředí reaguje na článek ČTK "Právnička zpochybňuje konkurz na šéfa ČIŽP, píše Postráneckému"

27.01.2016 10:48

Česká tisková kancelář vydala v neděli v podvečer 24. ledna 2016 článek na téma výběrového řízení na ředitele České inspekce životního prostředí. ČTK neoslovila MŽP, aby se k informacím v článku, které se MŽP přímo týkají, vyjádřilo. Proto na webu MŽP vydáváme celé vyjádření ministerstva, které bylo ČTK zasláno během dnešního dne.

Ministerstvo životního prostředí reaguje na článek ČTK "Právnička zpochybňuje konkurz na šéfa ČIŽP, píše Postráneckému"
Foto: Ministerstvo životního prostředí
Popisek: Ministerstvo životního prostředí

Původní článek ČTK najdete zde.

Vyjádření MŽP:

Ministerstvo životního prostředí při výběru ředitele ČIŽP postupuje zcela dle platné legislativy, zejména pak podle zákona o státní službě a metodik k němu vydaných. Právě proto, že se jedná o zcela nový zákon, velmi důsledně konzultujeme kroky při nových výběrových řízeních přímo s Ministerstvem vnitra, které zákon a metodiky k němu připravuje. I v tomto případě byl Ministerstvem životního prostředí dodržen postup dle metodiky k zákonu o státní službě MVČR 6/2015.

Na správný postup při jmenování nového ředitele byl Ministerstvem životního prostředí také dotazován přímo náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký. Ten Ministerstvu životního prostředí upřesnil výklad zákona dopisem z prosince 2015, ve kterém uvedl, aby dohoda o výběru nejvhodnějšího žadatele byla uzavřena mezi státním tajemníkem a ministrem životního prostředí, jako s osobou stojící v čele MŽP a tudíž bezprostředním nadřízeným řediteli inspekce. Nutno podotknout, že podle náměstka Postráneckého byl shodný postup zvolen při výběru ředitele Státní plavební správy nebo Generálního finančního ředitelství, kde byl vybrán ředitel na základě dohody mezi státním tajemníkem a ministrem příslušného rezortu.

Státní tajemník Ministerstva životního prostředí Jan Landa k výběrovému řízení dle služebního zákona na ředitele ČIŽP také dodává: "Je zřejmé, že výběrové řízení na ředitele ČIŽP, které vypsalo Ministerstvo vnitra, a které bylo ukončeno jmenováním Erika Geusse do funkce ředitele ČIŽP, proběhlo zcela v souladu se zákonem o státní službě. Všechny kroky Ministerstva životního prostředí v souvislosti s výběrovým řízením byly a jsou konzultovány se zástupci Ministerstva vnitra a jsou jimi potvrzené jako legislativně správné."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…