Ministr Dienstbier se účastnil Republikového shromáždění Národní rady zdravotně postižených

05.11.2016 19:10

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier se dnes zúčastnil Republikového shromáždění Národní rady zdravotně postižených ČR (NRZP ČR), které probíhalo v Praze v bezbariérovém konferenčním sálu společnosti OK System.

Ministr Dienstbier se účastnil Republikového shromáždění Národní rady zdravotně postižených
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Ministr se akce zúčastnil z titulu své funkce výkonného místopředsedy Vládního výboru pro zdravotně postižené občany (VVZPO) ČR a zároveň zastupoval premiéra Sobotku (předsedu Výboru), který je na služební cestě v zahraničí. 
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany ČR na shromáždění zastupoval i vedoucí sekretariátu tohoto Výboru JUDr.  Pavel Ptáčník, který sám je zrakově handicapovaný.

Ministr ve svém vystoupení před delegáty shromáždění připomněl důležitost VVZPO jako hlavního poradního orgánu pro spolupráci organizací zdravotně postižených s vládní exekutivou. 

Ministr Dienstbier se účastnil Republikového shromáždění NRZP ČR

Hlavním cílem návštěvy ministra Dienstbiera byla spoluúčast na projednávání programových priorit NRZP ČR na roky 2017 - 2020.

Jednotlivá témata programových priorit korelují s oblastmi Národního plánu podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2015-2020. Nejenom z tohoto důvodu je proto důležité, aby se na řešení těchto oblastí spolupracovalo s organizacemi zastupujícími lidi se zdravotním postižením.

Mezi významná témata, která obsahují oba tyto dokumenty, patří zpřístupňování budov a pohybu po komunikací, posílení terénních služeb, podpora neformální péče, zavedení multidisciplinárního posuzování míry invalidity a míry závislosti na péči, ustanovení monitorovacího orgánu Úmluvy o právech lidí se zdravotním postižením, dokončit reformu psychiatrické péče, pokračovat v podpoře inkluzivního vzdělávání, zajistit funkční systém ucelené rehabilitace, podpora zaměstnávání lidí s postižením.

Tyto programové priority Republikové shromáždění Národní rady osob se zdravotním postižením ČR přijalo. 


Republikové shromáždění je nejvyšším orgánem NRZP ČR. 
Každá členská organizace je na něm zastoupena jedním delegátem s jedním hlasem.
Republikové shromáždění zejména:
- určuje strategické cíle hnutí zdravotně postižených v ČR a způsoby jejich prosazování,
- určuje strategii jednání představitelů NRZP ČR na mezinárodní úrovni, zejména v mezinárodních organizacích zdravotně postižených,
- schvaluje stanovy a jejich změny,
- stanovuje výši členských příspěvků,
- schvaluje zprávu o činnosti,
- schvaluje zprávu Revizní komise,
- schvaluje zprávu o hospodaření,
- volí a odvolává předsedu, I. místopředsedu, dva místopředsedy, deset členů Republikového výboru a členy Republikové revizní komise,
- doporučuje vládě ČR předsedu ke jmenování do funkce místopředsedy Vládního výboru pro zdravotně postižené občany (dále jen Vládního výboru),
- doporučuje předsedovi Vládního výboru I. místopředsedu a tři místopředsedy ke jmenování do funkcí členů Vládního výboru,
 rozhoduje o zániku NRZP ČR a s ním souvisejícím majetkovým zůstatkem NRZP ČR, který vyplyne z likvidace.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…