Ministr Zaorálek schválil projekty na pomoc Ukrajině

08.01.2015 17:33

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek schválil 6. ledna 2015 první humanitární aktivity na letošní rok. Jde o čtyři projekty pomoci obyvatelstvu Ukrajiny, které od loňského jara strádá v důsledku ozbrojeného konfliktu na východě země. Pomoc v celkové hodnotě 7,72 mil. Kč budou realizovat české neziskové humanitární organizace ve spolupráci s ukrajinskými partnery.

Ministr Zaorálek schválil projekty na pomoc Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Projekt Českého červeného kříže počítá s pokračováním dodávek zdravotnického materiálu pro potřeby terénní i nemocniční péče v konfliktem postižených oblastech na východě Ukrajiny. Do Doněcké a Luhanské oblasti směřuje také pomoc místnímu obyvatelstvu se základními životními potřebami i obnovou poškozených obydlí, kterou zajistí Člověk v tísni.

Dva projekty organizace ADRA a Humanitárního a rozvojového střediska Diakonie Českobratrské církve evangelické se zaměří na pomoc nejzranitelnějším skupinám vysídlených lidí, kteří přebývají v kolektivních ubytovnách a je pro ně třeba zajistit dostatečné vytápění, hygienické zázemí a další naléhavé potřeby pro přežití.

V roce 2014 MZV na pomoc Ukrajině vynaložilo celkem 20 mil. Kč. Jednalo se o pomoc obětem z Majdanu a Krymu i lidem postiženým boji na východě Ukrajiny, zdravotní a psychosociální péčí počínaje  a podporou při hledání přístřeší a náhradních zdrojů obživy konče. Uskutečnilo se i několik dodávek materiální humanitární pomoci z ČR. Z mimořádných prostředků schválených vládou na obnovu a podporu demokratické transformace Ukrajiny MZV ČR podporovalo také média, studenty a veřejné instituce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Ministerstvo zahraničních věcí

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…