Ministr Zaorálek uskutečnil jednodenní návštěvu Bělehradu

05.02.2017 10:30

Ministr zahraničních věcí České republiky Lubomír Zaorálek uskutečnil dne 3. února 2017 pracovní návštěvu srbské metropole. Jejím cílem bylo nejen posílení vzájemných vztahů a diskuze o bilaterálních otázkách, ale také vyjádření podpory snahám o integraci země do EU.

Ministr Zaorálek uskutečnil jednodenní návštěvu Bělehradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Během návštěvy se šéf české diplomacie setkal například s prezidentem Tomislavem Nikolićem, předsedou vlády Aleksandarem Vučićem nebo ministrem zahraničních věcí Ivicou Dačićem.

Tématem schůzky se srbským prezidentem byly vztahy Srbska s Chorvatskem a Kosovem, které lze dle ministra Zaorálka řešit zejména dialogem, jemuž se Česká republika společně s V4 snaží napomáhat. ,,Přes Bělehrad můžeme stabilizovat celý region," shrnul situaci ministr Zaorálek a zdůraznil tak strategickou polohu Srbska v tomto regionu.

Na jednání se svým srbským protějškem Ivicou Dačićem se oba ministři shodli, že vztahy obou zemí jsou již nyní nadstandardní. Ministr Zaorálek ocenil i ekonomickou spolupráci mezi ČR a Srbskem, jejímž příkladem je i úspěšná akvizice českých autobusů firmy Liaz srbskou společností Lasta.

Dalším tématem jejich setkání byla integrace Srbska do EU. V této souvislosti Zaorálek poznamenal: "V otázkách integrace musíme konat intenzivněji než dříve. Ne méně, jak si někteří myslí a Srbsko v tom může vždy počítat s naší pomocí." Důležitým tématem schůzky byla i migrace. "Pokud my vám pomůžeme v migrační otázce, tak tím v jistém smyslu pomůžeme i celé střední Evropě, protože problémy s migrací se automaticky promítají i u nás," doplnil šéf české diplomacie. Jako příklad této pomoci uvedl český ministr zahraničí i tým českých policistů, kteří pomáhají v oblasti Negotinu.

Oba diplomaté si dále připomněli 100 let od navázání diplomatických vztahů mezi zeměmi.

Na závěr návštěvy Bělehradu přijal ministra Zaorálka premiér Srbska Aleksandar Vučić. Jednali spolu zejména o situaci v Kosovu a o migrantech, kteří vstupují na srbské území přes hranice s Bulharskem a Makedonií. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…