Ministr obrany navštívil v Litvě české vojáky

05.03.2017 22:21

Armáda agresora obsadila některé litevské obce. Z tohoto důvodu bylo vytvořeno rotní úkolové uskupení Armády ČR, jehož úkolem bylo tyto oblasti osvobodit. Na náves vesnice se probilo několik lehkých obrněných vozidel Iveco, hned za nimi postupovala lehká česká a litevská pěchota, která definitivně vyčistila obec od protivníka a pronikla do jednotlivých budov. Následovalo poskytnutí první pomoci zraněným vojákům a jejich přeprava do polní nemocnice.

Ministr obrany navštívil v Litvě české vojáky
Foto: Ministerstvo obrany
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický navštívil v Litvě české vojáky

Takovou podobu měl jeden z fragmentů výcviku českých vojáků Training Bridge 2017 působících od ledna letošního roku v Litvě. A právě ten měl možnost vidět ministr obrany Martin Stropnický, který ve středu 1. března navštívil v doprovodu náčelníka Generálního štábu AČR armádního generála Josefa Bečváře Litvu.

„Jsem velice rád, že nápad, který se zrodil zhruba před rokem za našeho předsednictví zemí V4, se podařilo zrealizovat,“ uvedl Martin Stropnický. „Výcviková činnost je zde velice intenzivní. Myslím si, že pro příslušníky Armády ČR je to něco zcela nového. Řada z nich byla v Afghánistánu, v Mali a dalších misích. Tohle je něco zcela jiného. A to nejen z hlediska terénu či klimatu. Je zde daleko větší vlhkost, takže pocitově je v Litvě výraznější zima. Také technika dostala daleko více zabrat. Litva nám poskytla velice solidní podmínky. Je to malá země s malou armádou. Takže pro ni to nebylo rozhodně organizačně úplně snadné,“ doplnil.

Jeho slova potvrdil i náčelník Generálního štábu AČR. „S činností naší jednotky, která je zde umístěna a cvičí společně s litevskými vojáky, jsem spokojen. Chtěl bych zdůraznit, že se nejedná jen o jakousi deklaraci spojeneckých závazků. Cvičíme zde skutečně velice intenzívně. Pro nás byl důležitý již kombinovaný přesun na velkou vzdálenost do Litvy. To je velmi dobrá zkušenost. To, co se zde procvičí, navíc využije tato jednotka v příštím roce, kdy má být nasazena v zahraniční misi. Všechno se tedy v následujících měsících zúročí.“

Ministr obrany Martin Stropnický a náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář se následně setkali s českými vojáky a hovořili s nimi nejen o jejich pobytu v Litvě. Na závěr cesty se ministr obrany setkal se svým litevským protějškem Raimundasem Karoblisem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Policejní kynologové obsadili přední příčky na MČR IGP

22:04 Policie ČR: Policejní kynologové obsadili přední příčky na MČR IGP

Svým umístěním si zajistili postup na mistrovství světa!