Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček se setkal se zahraničními diplomaty a obchodními rady

26.04.2017 22:27

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček dnes zahájil za účasti náměstka ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Bärtla a náměstka ministra zahraničních věcí Martina Tlapy pravidelné setkání se zahraničními diplomaty.

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček se setkal se zahraničními diplomaty a obchodními rady
Foto: ČSSD
Popisek: Jiří Havlíček

Ve své úvodní řeči seznámil několik desítek přítomných diplomatů s vynikajícími výsledky českého exportu za uplynulý rok, který si udržel tempo růstu a dosáhl opět nového rekordního objemu těsně pod hranicí 4 bilionů korun.

Za všechny české firmy a podnikatele, prosím, tlumočte naše poděkování ve vašich zemích. Poděkování za korektní a otevřené ekonomické vztahy, za důvěru, kterou přikládáte českým výrobkům, službám a technologiím. Díky poptávce a spolupráci se zahraničními partnery je dnes česká ekonomika ve vynikající kondici. Máme nejnižší míru nezaměstnanosti z celé Evropské unie, která se blíží míře přirozené nezaměstnanosti. Díky silné poptávce po našem zboží roste i česká konkurenceschopnost, technologická excelence a specializace v progresivních oborech s nejvyšší přidanou hodnotou,“ poděkoval ministr Jiří Havlíček přítomným diplomatů a obchodní radům.

Ministr dále uvedl, že Česká republika se v žádném případě nebude ucházet o pozici dodavatele levné pracovní síly. Prostřednictvím podpory vědy, výzkumu a spolupráce akademického a komerčního sektoru a nastartování konceptu Průmysl 4.0 má Česká republika ambici stát se aktivním a inovativním hráčem v procesech současné sílící čtvrté průmyslové revoluce.

Na závěr svého projevu se ministr krátce vyjádřil i k rozhodnutí Velké Británie vystoupit z Evropské unie. Chci tlumočit náš plný respekt vůči rozhodnutí britského lidu, které učinil v referendu o setrvání Velké Británie v EU. Přesto si dovolím říci, že nás chystaný odchod Velké Británie velmi mrzí, jakkoli bude ještě předmětem dlouholetých jednání. Na poli vyjednávání v rámci EU ztrácíme silného a nám blízkého partnera, se kterým sdílíme mnoho společných názorů a hodnot,uvedl ministr Jiří Havlíček.

Zároveň dodal, že cílem ministerstva je minimalizovat negativní dopady brexitu na hospodářský růst, zachování pracovních míst, zajištění práv našich občanů a férová dohoda o nových vztazích mezi EU a Velkou Británií. Velká Británie je pro nás důležitým obchodním partnerem a i do budoucna učiníme maximum možného pro zachování co nejširší hospodářské spolupráce,dodal Jiří Havlíček.

Na závěr setkání se v diskusi zástupci diplomatického sboru zajímali například o pohled České republiky na současný vývoj v otázkách dohod o volném obchodě, stav implementace dohody CETA nebo otázky technologického vývoje.

Komerční tisková zpráva

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…