Ministr školství přijal zástupce Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu

15.10.2017 18:15

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech se dnes sešel s Tomášem Vokáčem z organizace Mezinárodní cena vévody z Edinburghu, která přináší do ČR úspěšný program pro mladé lidi uznávající výsledky neformálního vzdělávání.

Ministr školství přijal zástupce Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Stanislav Štech

Cílem programu je podporovat komplexní rozvoj schopností a dovedností mladých lidí formou dlouhodobých a pravidelných aktivit v různých oblastech. Ministr školství udělil této ceně svou záštitu a zároveň MŠMT podporuje cenu finančně.

Na konci října se bude v Praze pořádat velké mezinárodní setkání mladých lidí. Toto setkání se koná vždy jednou za tři roky a naposledy proběhlo v Koreji, v Evropě se uskuteční po 17 letech a vůbec poprvé v zemi tzv. Východního bloku. „Zajímají mě výstupy mladých lidí z celého světa, kteří v průběhu těchto setkání tvoří sociálně odpovědné projekty, a učí se tak participovat na budoucnosti zemí, v nichž žijí,“ řekl ministr Štech a zároveň také předběžně přislíbil svou účast na tomto setkání.

Cena Vévody z Edinburghu

Program „Cena Vévody z Edinburghu“ založil roku 1956 princ Filip, vévoda z Edinburghu – proto název The Duke of Edinburgh Award (DofE) – a manžel britské královny Alžběty II. Program má vysokou mezinárodní prestiž a je celosvětově uznáván mezinárodními školami, zahraničními univerzitami i zaměstnavateli jako známka kvality uchazečů.

V České republice funguje pod záštitou MŠMT ČR, MZV ČR nebo Britské ambasády a jeho ambasadory jsou i slavné osobnosti jako moderátor Marek Eben, rybář Jakub Vágner, horolezkyně Klára Poláčková nebo cestovatel Dan Přibáň.

Po celém světě se do DofE zapojuje každoročně přes milion mladých lidí a program je nyní dostupný ve více než 140 zemích světa. V současnosti v rámci ČR program plní přes 2000 účastníků ve 130 vzdělávacích institucích a v jejich aktivitách je podporuje na 340 vedoucích DofE. Certifikát DofE letos obdrželo již více než 600 studentů.

Cílem programu je podpořit komplexní rozvoj schopností a dovedností mladých lidí ve věku 14 až 24 let skrze dlouhodobé a pravidelné aktivity ve čtyřech provázaných oblastech: rozvoji talentu, sportu, dobrovolnictví a dobrodružné expedici ve třech úrovních. Účastníci mohou získat při splnění programu mezinárodně uznávaný certifikát DofE – bronzový (6 měsíců plnění), stříbrný (12 měsíců plnění) a zlatý (18 měsíců plnění).

MŠMT podporuje organizaci The Duke od Edinburgh´s International Award Czech Republic Foundation, o.p.s. každoročně. Dotaci organizace získává v rámci Programů státní podpory práce s dětmi a mládeží pro nestátní neziskové organizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…