Ministryně Černochová bude v USA jednat v Pentagonu, zpět do ČR převeze ostatky generála Moravce

21.04.2022 22:54 | Tisková zpráva

Ministryně obrany Jana Černochová včera odletěla na šestidenní pracovní návštěvu USA. V Pentagonu bude se svým protějškem Lloydem Austinem hovořit o bilaterální dohodě o obranné spolupráci, tzv. DCA – Defence Cooperation Agreement.

Ministryně Černochová bude v USA jednat v Pentagonu, zpět do ČR převeze ostatky generála Moravce
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Tématem jednání bude rovněž modernizace české armády a spolupráce v dalších oblastech. Hlavním cílem cesty, kromě zmíněného jednání, je však repatriace ostatků brigádního generála Františka Moravce, jednoho z největších českých legionářů, odbojářů a především zpravodajců.

Plánovaného jednání v Pentagonu se za resort obrany zúčastní rovněž náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie Jan Havránek a náměstkyně pro řízení sekce ekonomické Blanka Cupáková. Kromě aktuální situace na Ukrajině se bude diskutovat záměr uzavřít bilaterální dohodu o obranné spolupráci, výše zmíněnou DCA. Smlouvu, která má mj. upravovat právní postavení amerických vojáků, pokud by byla nutná jejich krátkodobá přítomnost v dané zemi, má v tuto chvíli s USA uzavřeno 24 z 30 spojenců v NATO, včetně zemí bývalého východního bloku.

Předmětem jednání bude také současná bezpečnostní situace, posílení naší obrany a rozvoj transatlantických vztahů. Cílem pracovní cesty je i projednání možností spolupráce v oblasti nákupů techniky a modernizace a výzbroje české armády.

Významným momentem cesty ministryně Černochové je převezení ostatků brigádního generála Františka Moravce zpět do ČR. Stane se tak po 66 letech od úmrtí této významné osobnosti vojenského zpravodajství a resortu obrany na žádost jeho rodiny. Urnu s ostatky generála Moravce převezme ministryně obrany ve Washingtonu za účasti rodinných příslušníků a zástupců americké administrativy. Uložena bude v kolumbáriu čáslavského hřbitova v úterý 26. dubna 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…