Mise OSART potvrdila dobrou praxi Rosenergoatomu v oblasti bezpečnosti

30.11.2018 13:50

Expertní tým Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) potvrdil zavázanost Rosenergoatomu (energetická divize ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) k principům bezpečnosti. Experti také zdůraznili několik případů dobré praxe, z nichž může těžit celosvětová jaderná komunita.

Mise OSART potvrdila dobrou praxi Rosenergoatomu v oblasti bezpečnosti
Foto: OSART
Popisek: Balakovská jaderná elektrárna, která byla během mise OSART také hodnocena

Ve dnech 11. až 27. listopadu 2018 probíhala první korporátní mise OSART v koncernu Rosenergoatom. Tým představil závěry své 17denní mise v úterý 27. listopadu.

Na tiskové konferenci řekl vedoucí expertního týmu mezinárodní agentury Peter Tarren: „Z pohledu MAAE mise proběhla velmi úspěšně. Odborníci došli k závěru, že v Rosenergoatomu vše funguje kvalitně. Každá organizace se může snažit o zlepšení, ale to, co jsem zde viděl, je reálná zavázanost k principům bezpečnosti. Osobně mohu říci, že jsme se zde setkali s mnoha příklady dobré praxe, které budou přínosné pro celosvětovou komunitu a umožní zvýšit bezpečnost nejen na úrovni jednotlivých zemí, ale i v celosvětovém měřítku: dva z nich leží v oblasti komunikace a jeden v oblasti zadávání zakázek.“

Do týmu mise OSART patřilo 12 odborníků a 2 pozorovatelé z Německa, Číny, Kanady, JAR, Slovinska, Spojeného království, Francie, Japonska, Česka, Slovenska a Íránu. Kontrola koncernu a tří jeho jaderných elektráren, Balakovské, Kolské a Smolenské jaderné elektrárny, probíhala zejména v devíti oblastech: korporátní řízení, nezávislý jaderný dozor, lidské zdroje, komunikace, technická údržba a opravy, technická podpora, provozní zkušenosti, zadávání zakázek, řízení havárií a havarijní připravenost.

Odborníci kladli otázky personálu ústředí firmy i jednotlivých elektráren, sledovali porady, analyzovali dokumentaci spojenou s oblastmi kontroly a také studovali způsoby a obsah komunikace se zainteresovanými subjekty. Nehodnotili Rosenergoatom z pohledu splňování požadavků dozorného úřadu nebo bezpečnosti konkrétních jaderných elektráren, ani neporovnávali bezpečnost elektráren Rosenergoatomu a dalších jaderných elektráren ve světě.

Zvláštní pozornost byla věnována tomu, jak efektivně jsou uplatňovány bezpečnostní strategie ve vztahu personálu k práci a jeho schopnostem ji vykonávat, dále se zabývali metodami používanými vedením koncernu pro podporu, motivaci a kontrolu a také chováním personálu a stavem objektů a budov jaderných elektráren.
Během mise experti stanovili šest oblastí, kde se může koncern dále zlepšovat: korporátní řízení, nezávislý jaderný dozor, opravy, provozní zkušenosti, havarijní připravenost a zadávání zakázek.

Generální ředitel koncernu Rosenergoatom Andrej Petrov uvedl: „Mise OSART, která proběhla v Rosenergoatomu, se pro naši společnost nestala jen dalším krokem na cestě k zlepšování práce v různých oblastech, ale i unikátní možností poprvé podstoupit nezávislé hodnocení celé společnosti ze strany MAAE. Podobné korporátní mise OSART proběhly ve světě zatím dvě: v české společnosti ČEZ a francouzské EDF. Splnění návrhů, které nám dal tým mise OSART, nám pomůže i v budoucnosti zvyšovat úroveň provozní bezpečnosti jaderných elektráren a uvedené případy dobré praxe budou pomáhat zvyšování úrovně bezpečnosti na celém světě.“

Stojí za zmínku, že kromě třech případů dobré praxe z devíti hodnocených oblastí bylo odhaleno 32 případů dobré práce.

Tým předal koncept závěrečné zprávy vedení koncernu, které pošle své komentáře na zhodnocení mezinárodní agentuře. Finální verze závěrečné zprávy bude předána ruské vládě zhruba během tří měsíců. Zprávy misí OSART jsou veřejně dostupné.

Pro informaci:

Mise OSART (z angl. Operating S?fety Review Team) je nejstarším typem misí MAAE, které jsou po celém světě uznávány jako účinný nástroj pro nezávislé hodnocení provozní bezpečnosti jaderných elektráren. Jejím cílem je další rozvoj a zdokonalování bezpečnosti jaderných elektráren pomocí rozšiřování osvědčených postupů. Misi uspořádala MAAE, mezivládní organizace ze struktury OSN, která již desítky let vypracovává bezpečnostní standardy a zabývá se bezpečností ve všech oblastech využívání jaderné energie.
¨
Korporátní mise OSART proběhla v Rosenergoatomu na základě pozvání ruské vlády a Rosatomu. Cílem této mise je společně s odborníky MAAE hledat v oblasti jaderné bezpečnosti místa pro zlepšení práce provozovatelů. V Rusku podobné mise proběhly například v jaderných elektrárnách Leningradská, Balakovská, Rostovská, Smolenská, Kolská a Novovoroněžská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…