Moravská zemská knihovna Brno: Vzpomínka na první republiku

05.02.2018 20:23

Další, již čtvrtý ročník cyklu Oči Brna v Moravské zemské knihovně odstartuje příběh osobnosti úzce spojené s rokem 1918. Připomeneme si českého právníka, poslance, spisovatele a žurnalistu Hynka Bulína st.

Moravská zemská knihovna Brno: Vzpomínka na první republiku
Foto: mzk.cz
Popisek: Moravská zemská knihovna - logo

Výstava bude k vidění ve foyer (v přízemí) Moravské zemské knihovny do 28. února 2018. Návštěvníky těchto akcí opět čeká doprovodný program: zasvěcená přednáška Mgr. Martina Ráji – 27. února 2018 v 17 hod.; o týden dříve – 20. února 2018 v 15 hod. – se nám otevřou dveře Bulínovy vily, kterou se projdeme s komentářem architekta Jana Sapáka.

Hynek Bulín (13. prosince 1869 Horní Heršpice – 18. května 1950 Brno) vystudoval Právnickou fakultu Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze, titul doktor práv získal v roce 1900. V Brně následně působil jako advokát, byl mj. členem Státního soudu a v letech 1931 až 1937 působil jako třetí český a celkově dvanáctý prezident moravské advokátní komory. V létě roku 1918 se stal členem Zemské hospodářské rady pro Moravu a také československého Národního výboru na Moravě. Od října 1918 se aktivně podílel na přebírání moci československými úřady v moravské metropoli. 1. listopadu 1918 převzal soudní správu země moravské a 6. listopadu 1918 i obecní správu města Brna, 13. listopadu přijal přísahu českého vojska na náměstí Svobody. V letech 1918–1919 zasedal v Revolučním národním shromáždění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…