Moravské divadlo Olomouc: Jeviště čeká o prázdninách renovace

05.07.2018 19:17

Divadelní sezona skončila, ale jeviště Moravského divadla nezůstane o prázdninových měsících opuštěné. Zaplní ho dělníci, kteří uvedou do provozu několik let nefunkční propadlo, oprav se dočká také prostor orchestřiště.

Moravské divadlo Olomouc: Jeviště čeká o prázdninách renovace
Foto: mdo.cz
Popisek: Moravské divadlo Olomouc

Větší komfort budou mít v příští sezoně diváci v první řadě. Prostředky na rekonstrukci za přibližně pět milionů korun divadlo získalo od zřizovatele – statutárního města Olomouce.

„Prázdninové práce v Moravském divadle probíhají systematicky. Poté, co jsme zušlechtili foyer, jsme se předloni a vloni přesunuli do hlediště. Znovu jsme zpřístupnili diváckou galerii a návštěvnický komfort výrazně pozvedli novými sedadly. Letos nastal čas na opravy v prostoru jeviště. Tou nejvýznamnější z prázdninových prací bude rekonstrukce zvedaného stolu jeviště neboli propadla,“ popsal stav současný ředitel divadla Pavel Hekela.

Stůl byl instalovaný v roce 1991 a posledních deset let je nefunkční. „Původně navíc nesloužil ke scénickým účelům, ale k přepravě dekorací, což se nyní změní. Budou přidány bezpečnostní prvky umožňující i přepravu herců,“ vysvětlil provozně technický náměstek Rostislav Czmero. Rušno bude o prázdninách také v orchestřišti ukrytém pod jevištěm, kde dojde k opravě statiky stropu. Půlmilionové náklady uhradí divadlo z vlastních prostředků.

Po loňské výměně křesel si diváci v první řadě stěžovali na nedostatek pohodlí. „V rámci renovace tak nyní dojde k technickým úpravám tak, aby diváci v první řadě získali pro nohy více místa,“ zdůraznil ředitel Hekela. K dalším pracím naplánovaným v divadle na dobu letošních prázdnin patří nátěr podlahy na jevišti, výměna lan v provazišti, ale také generální opravy hudebních nástrojů.

Prázdninové práce ustanou na konci srpna, do nové sezony vstoupí Moravské divadlo tradičně galavečerem spojeným s předáním cen za nejlepší umělecké výkony. Slavnostní zahájení sezony se uskuteční v neděli 2. září v 19 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo dopravy vybírá koncesionáře pro dostavbu D35 metodou PPP

11:27 Ministerstvo dopravy vybírá koncesionáře pro dostavbu D35 metodou PPP

Ministerstvo dopravy rozbíhá práci na výběru koncesionáře pro dostavbu vybraných úseků dálnice D35 m…