Moravskoslezský kraj: Kandidátní listinu pro krajské volby podalo 20 politických subjektů

29.07.2020 11:48

Kandidátní listinu pro krajské volby, které se budou konat 2. a 3. října, podalo Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě 20 politických stran, hnutí a jejich koalic. O přízeň voličů tak bude usilovat o 5 politických seskupení méně než v roce 2016.

Moravskoslezský kraj: Kandidátní listinu pro krajské volby podalo 20 politických subjektů
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

V zákonném termínu, do dnešní (28. 7.) šestnácté hodiny, předložilo Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě své kandidátní listiny 20 politických stran, hnutí a jejich koalic. Krajský úřad nyní kandidátní listiny přezkoumá a vyzve politická uskupení k odstranění eventuálních závad. 

Pondělí 3. srpna je nejzazší termín, dokdy mohou politické strany, hnutí nebo jejich koalice doplňovat, vyměňovat kandidáty, popřípadě měnit jejich pořadí na kandidátní listině. 

Nejpozději do 15. srpna pak musí krajský úřad vydat rozhodnutí o registraci kandidátní listiny, nebo o jejím odmítnutí, popřípadě o vyškrtnutí kandidáta, a zveřejnit je na úřední desce. 

Krajský úřad dohlíží nad regulérním průběhem krajských voleb. Stejně jako v minulých letech realizoval pro obecní úřady zkoušky jejich úředníků a ve spolupráci s Českým statistickým úřadem a pověřenými obecními úřady se bude podílet na proškolení členů okrskových volebních komisí. V souvislosti s onemocněním covid-19 v současnosti kraje připomínkují návrh směrnice k hygienickým opatřením, která bude nutné ve volebních místnostech v době hlasování a sčítání hlasů zajistit, a jakým způsobem budou financována. 

Krajské volby v roce 2016 v Moravskoslezském kraji vyhrálo hnutí ANO 2011 s 25,7 procenta hlasů, z 65 mandátů v krajském zastupitelstvu získalo 22. Koalici hnutí ANO sestavilo s KDU-ČSL, která dostala 10,17 procenta hlasů a její zástupci obsadili v zastupitelstvu 8 křesel. Třetí koaliční stanou je ODS. Volilo ji 6,93 procenta voličů a získala 6 mandátů. Opozici tvoří ČSSD (16,66 %), KSČM (11,38 %) a koalice SPD a SPO (7,02 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…