Moravskoslezský kraj: Krajský úřad s Fakultní nemocnicí Ostrava hodnotil péči porodnic a novorozeneckých oddělení

18.07.2016 15:27

Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Gynekologicko-porodnickou klinikou a Novorozeneckým oddělením Fakultní nemocnice v Ostravě každoročně vyhodnocuje výsledky všech porodnic a novorozeneckých oddělení v regionu. Letos se perinatologického auditu v budově Krajského úřadu Moravskoslezského kraje zúčastnilo zhruba 60 specialistů.

Moravskoslezský kraj: Krajský úřad s Fakultní nemocnicí Ostrava hodnotil péči porodnic a novorozeneckých oddělení
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Pravidelný audit za účasti všech poskytovatelů i plátců zdravotní péče umožňuje včas podchytit vývojové trendy, odhalit medicínské i organizační nedostatky a hlavně navrhnout opatření, která by případné chyby v budoucnu eliminovala,“ vysvětluje Jiří Martinek, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví. „Tyto rozbory ukazatelů porodnické a novorozenecké péče v regionu prokazatelně přinesly významné zlepšení kvality poskytované péče. Proto v těchto auditech chceme pokračovat i v následujících letech,“ dodává náměstek Jiří Martinek.

Moravskoslezský kraj podporuje Perinatologický program vlády České republiky, jehož základním požadavkem je koncentrace všech závažných těhotenských i novorozeneckých patologií v centrech intenzivní (Fakultní nemocnice Ostrava) nebo intermediární (Městská nemocnice Ostrava) porodnické a novorozenecké péče. „Především centra intenzivní péče jsou vybavena velmi nákladnou přístrojovou technikou, která zajistí dokonalou diagnostiku, léčbu a následnou péči těhotným, rodičkám i novorozencům. Nezralé děti, které se v těchto centrech narodí, mají mnohonásobně vyšší šanci na zdravý vývoj než děti porozené v běžných porodnických zařízeních,“ sdělil Vít Unzeitig, zástupce přednosty gynekologicko-porodnické kliniky FN Ostrava.

Je důležité, aby se vysoce rizikové těhotné ženy dostaly do center co nejdříve. Při bezprostředním ohrožení života rodičky nebo plodu je však třeba porodit co nejdříve v nejbližší porodnici. Nezralého novorozence pak převáží na specializované pracoviště nový sanitní vůz, který loni převzala od Moravskoslezského kraje Zdravotnická záchranná služba MSK. Sanitka pro přepravu novorozenců je vybavena moderním inkubátorem a technikou, která zajišťuje bezpečný převoz nezralého novorozence.

Zatímco v roce 2012 bylo v perinatologickém centru FN Ostrava porozeno jenom 76 procent novorozenců, narozených v moravskoslezském regionu, s hmotností pod 1 500 gramů, o čtyři roky později to bylo již 91 procent. Těchto malých a nezralých dětí se v kraji ročně narodí až 150, dalších zhruba 800 novorozenců pak po porodu neváží ani 2 500 gramů. I o tyto děti je třeba se náležitě postarat a nepodcenit možná, často skrytá zdravotní rizika.

Počet porodů v kraji se v posledních čtyřech letech zásadně nemění (zhruba 11 200 ročně, z toho přes 300 dvojčat), jejich rozdělení do porodnic má však výrazný vývoj. Nejvíce přibývá porodů v ostravské Fakultní nemocnici (přes 2 300 porodů), přes tisíc porodů ročně mají i porodnice na Fifejdách, ve Vítkovicích, Opavě a Frýdku – Místku. V nemocnicích, jejichž zřizovatelem je Moravskoslezský kraj, se loni narodilo 5 118 dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…