Moravskoslezský kraj: Kulturní Ceny Jantar jsou rozdány

02.09.2021 12:39

Za celoživotní přínos získali ocenění Rudolf Bernatík a Marta Roszkopfová.

Moravskoslezský kraj: Kulturní Ceny Jantar jsou rozdány
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Výroční Ceny Jantar za rok 2020 pro umělce s vazbami na Moravskoslezský kraj byly počtvrté rozdány v úterý 31. srpna v ostravské aule Gong.

Anketa

Považujete kauzu Čapí hnízdo za vážnou záležitost?

13%
hlasovalo: 9661 lidí

Uděleny byly také dvě ceny za celoživotní přínos, kterými byli oceněni legendární ostravský klavírista Rudolf Bernatík a scénografka Marta Roszkopfová.

Ceny Jantar byly vyhlášeny během galavečera, který byl připraven jen pro tuto příležitost. Vystoupili na něm někteří z nominovaných umělců i laureáti těchto cen z minulých ročníků.

Držiteli výročních cen za rok 2020 se na základě rozhodnutí odborných porot stali písničkář Jaromír Nohavica za album Máma mi na krk dala klíč (Interpret roku) a frýdecko-místecká jazzová kapela Behind the Door za album s názvem Ra! (Kapela roku). V oblasti vážné hudby byli za své nahrávky oceněni klarinetista Karel Dohnal a komorní soubor Trio barokní hudby.

Interpretkou roku v oblasti populární hudby se stala Pavla Gajdošíková díky albu Inverze, které nahrála s ostravskou kapelou Tamala, a titul Píseň roku získala skladba Prásknu bičem Jiřího Krhuta a Štěpána Kozuba.

Držitelem Ceny Jantar za výtvarné umění se stal Jiří Surůvka za úspěšné zahraniční výstavy a v literární kategorii si sošku Šárky Mikeskové odnesla básnířka Lenka Kuhar Daňhelová za sbírku Jaká nesmrtelnost? vydanou ostravským nakladatelstvím Protimluv.

S ohledem na to, že kvůli pandemii koronaviru byl v roce 2020 uveden jen velmi malý počet divadelních premiér, rozhodli se pořadatelé v letošním ročníku nehodnotit jevištní výkony v činoherním, operním, muzikálovém ani baletním divadle. Umělci ale o možnost ocenění nepřijdou, protože v příštím ročníku pořadatelé v divadelních kategoriích zhodnotí celé dvouleté pandemické období.

Přesto pořadatelé letos nechtěli divadelní dění zcela pominout, a tak udělili dvě ceny za nejlepší divadelní online streamy v době pandemie. Cenu získala Komorní scéna Aréna za mimořádnou uměleckou úroveň svých streamů a také Divadlo Mír za originalitu svých online projektů. „Letošní ročník byl kvůli pandemii mimořádný, proto jsme přistoupili k tomu kroku a v oblasti divadla jsme letos neocenili jednotlivce, ale dvě instituce, které se podle názoru odborné poroty s pandemií v rámci svých možností popraly co nejlépe,“ uvedl autor projektu Cen Jantar Aleš Honus.

Jména letošních laureátů Ceny Jantar za celoživotní přínos Rudolfa Bernatíka a Marty Roszkopfové budou ještě letos na podzim zvěčněna na ocelových hvězdách, které budou umístěny v Dolních Vítkovicích na Jantarovém schodišti slávy na vítkovické Bolt Tower. Doplní tu hvězdy dřívějších laureátů oceněných za celoživotní přínos, tedy Eduarda Ovčáčka, Milana Báchorka, Jindřicha Štreita a Marie Rottrové.

Generálním partnerem galavečera byl i letos Moravskoslezský kraj. „Moravskoslezské kulturní Ceny Jantar jsou unikátní odbornou anketou, při které jsou každoročně oceňováni umělci z širokého kulturního spektra s vazbou na náš Moravskoslezský kraj. Laureáti této ceny každoročně obdrží originální sošku. O nominacích, stejně jako o vítězích, rozhodují poroty složené z renomovaných osobností příslušných oborů. Jsem moc rád, že Moravskoslezský kraj je již od počátku partnerem Cen Jantar a děkuji, že jsem osobně mohl být jak u vzniku, tak u všech jejích ročníků,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo, který předal ceny za celoživotní přínos Rudolfu Bernatíkovi a Martě Roszkopfové.

Kromě Moravskoslezského kraje se i letos partnery akce stala také statutární města Ostrava, Frýdek-Místek a Opava.

***

LAUREÁTI CENY JANTAR ZA ROK 2020

CENY ZA CELOŽIVOTNÍ PŘÍNOS
MARTA ROSZKOPFOVÁ, RUDOLF BERNATÍK

POPULÁRNÍ HUDBA 2020

Interpret roku: JAROMÍR NOHAVICA
Interpretka roku: PAVLA GAJDOŠÍKOVÁ
Kapela roku: BEHIND THE DOOR
Píseň roku: PRÁSKNU BIČEM (JIŘÍ KRHUT&ŠTĚPÁN KOZUB)

VÁŽNÁ HUDBA 2020

Sólista roku: KAREL DOHNAL
Hudební těleso roku: TRIO BAROKNÍ HUDBY

LITERATURA 2020
LENKA KUHAR DAŇHELOVÁ

VÝTVARNÉ UMĚNÍ 2020
JIŘÍ SURŮVKA

DIVADLO ONLINE
KOMORNÍ SCÉNA ARÉNA
DIVADLO MÍR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…