Moravskoslezský kraj: Na sociální služby kraje potřebují od státu ještě miliardu

12.06.2019 14:32

Zástupci krajů, kteří jsou zodpovědní za sociální oblast ve svém regionu, nesouhlasí se způsobem dofinancování sociálních služeb v letošním roce, jak to navrhují ministryně financí Alena Schillerová a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Moravskoslezský kraj: Na sociální služby kraje potřebují od státu ještě miliardu
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Požádali proto Radu Asociace krajů ČR, aby vyzvala vládu k zajištění 1 miliardy korun ze státního rozpočtu na tyto služby. Jsou přesvědčeni o tom, že řešení, které navrhly obě ministryně, je pouze částečné, neodpovídá reálným potřebám poskytovatelů sociálních služeb, a peníze jim budou stále chybět. Ministerský návrh podle nich pouze prohlubuje nestabilitu v udržitelnosti sociálních služeb a neúměrně a v časové tísni administrativně zatěžuje poskytovatele služeb i jednotlivé kraje.

„Vláda problém neřeší, vláda nekoná. Ústy ministryně Maláčové slíbila potřebné dvě miliardy korun na dofinancování sociálních služeb, ze kterých se ovšem po týdnu stala miliarda jedna. Do dofinancování totiž nelze počítat individuální projekty hrazené z evropských peněz, jak to navrhují ministerstva. Není možné z nich hradit pobytové služby pro seniory a zdravotně postižené osoby, kde je situace kvůli nedostatku financí kritická. Tyto peníze lze totiž použít jen na projekty sociální prevence. Moravskoslezskému kraji na sociální služby chybí 418 milionů,“ řekl náměstek hejtmana pro sociální věci Jiří Navrátil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…