Moravskoslezský kraj: O české občanství během šesti měsíců požádalo 342 cizinců

28.07.2014 17:42

Od ledna, kdy začal platit nový zákon o státním občanství, požádalo moravskoslezský krajský úřad o udělení českého občanství 92 cizinců. Dalších 250 osob nabylo české občanství takzvaným prohlášením.

Moravskoslezský kraj: O české občanství během šesti měsíců požádalo 342 cizinců
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Nový zákon o státním občanství, který platí od 1. ledna 2014, znamená přelom v možnostech nabytí státního občanství České republiky. Zatímco do konce loňského roku bylo možné v našem regionu požádat o české občanství na dvou úřadech -Magistrátu města Ostravy a Krajském úřadu Moravskoslezského kraje - nyní agendu spravuje pouze krajský úřad. Mimo jiné zajišťuje příjem žádostí o udělení státního občanství, přijímá prohlášení o státním občanství, vydává osvědčení a zajišťuje složení státoobčanského slibu. O samotném udělení státního občanství rozhoduje Ministerstvo vnitra České republiky

„Každého žadatele osobně seznámíme s podmínkami udělení českého občanství, vysvětlíme mu, jaké doklady potřebuje, kde najde informace k povinným zkouškám z českého jazyka, českých reálií a další. Jakmile žadatel krajskému úřadu dodá potřebné doklady, zasíláme je na ministerstvo vnitra, které o udělení státního občanství České republiky rozhoduje. Za prvních šest měsíců letošního roku u nás podalo žádost o české občanství 92 cizinců - nejčastěji z Vietnamu, Slovenska a Polska,“ uvedl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Nová právní úprava umožňuje i zjednodušený způsob nabývání státního občanství – takzvaným prohlášením. Tato varianta umožňuje získat zpět státní občanství bývalým občanům a mladým lidem do 21 let, kteří přišli do Česka v dětství nebo se v ČR narodili. Prohlášením mohou získat české občanství také lidé, kteří byli mylně považováni za československé nebo české občany.

„Tímto zjednodušeným způsobem nabylo české občanství od počátku roku 2014 již 250 osob. I v těchto případech šlo nejčastěji o osoby z Vietnamu, dále pak z USA a Polska,“ upřesnil ředitel moravskoslezského krajského úřadu Tomáš Kotyza.

S žádostí o udělení státního občanství se mohou cizinci obracet na Krajský úřad Moravskoslezského kraje, oddělení státního občanství a matrik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…