Moravskoslezský kraj: Okružní křižovatka ve Sviadnově zvýší bezpečnost provozu

24.09.2016 20:32

Nová okružní křižovatka ve Sviadnově je hotova. Rondel za zhruba 7,3 milionu korun vznikl ve velmi exponovaném místě ulic Nádražní a Ostravské, kde docházelo k častým dopravním nehodám. Stavba je svým řešením průjezdu nadměrných nákladů ojedinělou v kraji.

Moravskoslezský kraj: Okružní křižovatka ve Sviadnově zvýší bezpečnost provozu
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Zcela unikátně je v tomto případě vyřešen průjezd nadměrných nákladů, které v této oblasti využívají firmy, mající poblíž svá sídla. Uprostřed rondelu je pro ně vybudován betonový průjezd, který je zabezpečen uzamykatelnou branou. Ta je v majetku obce Sviadnov, přičemž klíče jsou uloženy na obecním úřadu. Brána je tedy pro běžný provoz uzavřena, pouze velké vozy s návěsem, které by se na rondelu nevytočily, obdrží klíč na základě rozhodnutí správního úřadu o nadměrné přepravě,“ vysvětluje Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

„Na základě dohody bude obec Sviadnov provádět letní i zimní údržbu betonových ploch pro průjezd nadrozměrných vozidel včetně středového ostrůvku. Část prstence okružní křižovatky s betonovým povrchem, včetně asfaltových ploch a nájezdových větví, bude v letním i zimním období udržovat Správa silnic Moravskoslezského kraje s tím, že se použitím povrchu z betonu předpokládá delší životnost stavby s nižšími náklady na údržbu,“ doplňuje ředitel Správy silnic Moravskoslezského kraje, Tomáš Böhm.

Práce na stavbě rondelu odstartovaly letos v červenci a trvaly dva měsíce. Částku ve výši 6, 5 milionů korun hradil kraj ze svého rozpočtu, 0,8 milionu korun investovala obec Sviadnov. “Práce probíhaly za úplné uzávěry silnice, kdy byla doprava svedena na D 56 v úseku Frýdek-Místek-Paskov. Vždy se snažíme, abychom při práci na cestách omezovali řidiče co nejméně, nicméně v tomto případě to nebylo možné. Vím, že řidiči jsou uzávěrami často rozhořčeni, ovšem stejně tak jim vadí silnice ve špatném stavu nebo – jako v tomto případě – vytížené a špatně přehledné křižovatky. Aby byli účastníci silničního provozu spokojeni, bylo by skvělé opravit vše najednou a nejlépe v jednom dni. Nicméně – to je opravdu utopie,“ říká Daniel Havlík, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Součástí výstavby nové okružní křižovatky byla rekonstrukce stávajících chodníků včetně výstavby nových úseků a nové veřejné osvětlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…