Moravskoslezský kraj: Vytápět domácnosti bez uhlí? Půjde to

16.12.2020 7:33

Státní Uhelná komise rozhodla o definitivním ukončení využívání uhlí v Česku v roce 2038. Moravskoslezský kraj je na uhlí závislejší mnohem více než zbytek republiky, a proto si nechal zpracovat vlastní dopadovou studii, zda je možné zajistit vytápění domácností i bez uhlí. Ta ukázala, že to půjde.

Moravskoslezský kraj: Vytápět domácnosti bez uhlí? Půjde to
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

U průmyslových podniků to ale bude vzhledem k provázaností technologických procesů mnohem složitější. Zástupci společností Liberty Ostrava, Třineckých železáren a Veolia Energie ČR, kteří jsou největšími odběrateli uhlí v regionu, potvrdili, že zahájili kroky potřebné k tomu, aby i oni mohli přestat využívat uhlí co nejdříve. 

„Určitě není na co čekat a s uhlím se musíme rozloučit co nejdříve. Moravskoslezský kraj už ukázal, že je lídrem v mnoha oblastech a může být první také v odchodu od uhlí pro vytápění domácností. Ale náš kraj je specifický v tom, že mnohem větší část uhlí je spotřebovávána pro vytápění a technologické procesy průmyslových podniků, kde je náhrada uhlí hodně složitá. A proto jsem moc rád, že před pěti měsíci podepsalo sedm klíčových podniků z regionu memorandum o směřování bezuhlíkového průmyslu. Děláme to nejen kvůli životnímu prostředí, ale také proto, že to náš region posune zase o kus dál,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro průmysl a chytrý region Jakub Unucka s tím, že na základě výsledků dopadové studie se v moravskoslezském teplárenství může uhlí přestat využívat už v roce 2030, i když zatím jen pro oblast vytápění domácností. U průmyslových podniků bude cesta delší a mnohem více závislá na možnostech pomoci z EU.

Dopadová studie odchodu od energetického spalování uhlí v Moravskoslezském kraji řeší zejména způsoby, jak budou uhelné zdroje pro výrobu tepla a elektřiny nahrazeny. „Když spálíme všechny krajské odpady a biomasu, když využijeme důlní metan a další odpadní plyny, tak získáme pouze zhruba polovinu zdrojů pro výrobu tepla v domácnostech, které potřebujeme. V dopadové studii jsme probírali všechny možné způsoby, jak nahradit tu druhou, kterou získáváme z uhlí. Ukázalo se, že než dostane hlavní slovo teplo z jádra, které je dnes jedinou možností jak zajistit dostupné uhlíkově neutrální vytápění, bude nejdůležitějším zdrojem v průmyslu i v domácnostech plyn. Dopadová studie potvrdila, že obnovitelné zdroje energie jsou sice nadmíru ekologické, ale samy o sobě pokryjí pouze zlomek všech energetických potřeb v regionu,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jakub Unucka a připomněl, že vládní Uhelná komise do svého usnesení doplnila jasnou odkládací podmínku o nutnosti dostavby malých i velkých jaderných elektráren a tepláren.

„Pro urychlení odchodu od uhlí hraje hned několik okolností. Kromě ukončení těžby v OKD - dává smysl využívat uhlí, když se u nás kraji těží, ale je nesmyslné stavět na uhlí, které bychom po utlumení OKD museli z daleka vozit - je to zhruba 100 miliard korun z Evropské unie, které jsou vyčleněny na transformaci uhelných regionů. A ty je nutné smysluplně využít hned,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka a dodal, že pro úspěšný dřívější odchod od uhlí je klíčová součinnost největších průmyslových spotřebitelů této suroviny.

„Otázkou snižování uhlíku a nahrazením uhlí ve výrobních procesech se intenzivně zabýváme. Postupný odklon od uhlí připravujeme také v oblasti energetiky. Musí však být primárně vyřešena otázka zajištění tepla pro domácnosti a stabilita energetické sítě. Transformace našeho podniku bude samozřejmě velmi náročná, vypořádáme se s ní jen tak rychle, jak efektivní a rychlá bude dotační podpora z Evropské unie,“ řekl generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek.

S výstupy Dopadové studie odchodu od energetického spalování uhlí v Moravskoslezském kraji se seznámili také čelní zástupci společnosti Liberty Ostrava. „Připravujeme transformaci huti, abychom omezili naši závislost na dovážených surovinách včetně uhlí. V plánu je mimo jiné modernizace ocelárny založená na výstavbě dvou hybridních pecích, které v průběhu roku 2023 nahradí současné tandemové pece. To umožní huti využívat vyšší objem lokálního šrotu. Součástí modernizace ocelárny bude také připojení k síti velmi vysokého napětí, díky němuž budeme moci vyrábět ocel až ze sta procent ze šrotu. Tato transformace zásadním způsobem přispěje k dosažení uhlíkové neutrality do roku 2030, která je cílem celé skupiny GFG Alliance,“ sdělil Petr Baranek, ředitel pro životní prostředí Liberty Ostrava.

Dalším podnikem, který patří k největším spotřebitelům uhlí v průmyslu, je Veolia Energie ČR. „Odchod od uhlí je rozhodně složitý proces, který si vyžádá nemalé finanční prostředky. Přechod k nízkouhlíkové energetice je ovšem nevyhnutelný, a tak je nejlepší s ním začít co nejdříve. Na konkrétních řešeních pro jednotlivé lokality již pracujeme,“ vysvětil Pavel Míčka, technický ředitel společnosti Veolia Energie ČR a dodal, že společnost plánuje pro provoz svých teplárenských zdrojů cíleně využívat kombinaci zemního plynu a lokálních zdrojů v podobě reziduálních odpadů či biomasy.

„Uhlí se stále ještě využívá pro vytápění individuálních domácností. Věřím však, že pomocí kotlíkových dotací vyřadíme uhlí i tady. Rok 2030 tak může být pro náš kraj zlomový. Odchodem od využívání uhlí v energetice začne nová éra, která bude ve znamení nejmodernějších technologií, rozvoje a věřím, že i čistějšího vzduchu,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Jakub Unucka s tím, že využívání uhlí pro výrobu elektrické energie je samostatnou kapitolou, která je plně v kompetenci státu. Moravskoslezský kraj tuto oblast ve své studii neřešil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…