Moravskoslezský kraj: Z Karvinského moře se stává atraktivní rekreační zóna

17.06.2021 22:11

Kolem Karvinského moře se bude jezdit na kole a na bruslích, zvětší se pláže pro koupání, přibude další mobiliář. Moravskoslezský kraj na tento projekt přispěje 5 milionů korun, stejnou částku uhradí město Karviná, které je investorem akce. Hotovo by mělo být koncem příštího roku.

Moravskoslezský kraj: Z Karvinského moře se stává atraktivní rekreační zóna
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Na jižním okraji Karviné se nachází vodní plocha, které se začalo říkat Karvinské moře. V minulém roce začalo město Karviná s revitalizací okolí moře, na břehu vznikla malá písečná pláž vybavená mobiliářem. Město bude s podporou kraje v úpravách pokračovat.

„Karvinské moře leží v lokalitě, která je součástí pohornické krajiny. Těžba uhlí krajinu na Karvinsku výrazně ovlivnila a je na čase, aby se toto území vrátilo lidem. Aby sem začali jezdit za odpočinkem, aby tu začali podnikat, a aby sem přišli i větší investoři. Proto vznikla koncepce POHO2030, která proměnu pohornické krajiny řeší. Naším důležitým partnerem je město Karviná a je skvělé, že přichází s konkrétními projekty a aktivitami. Jednou z nich je právě i revitalizace okolí Karvinského moře, které má mezi lidmi stále větší oblibu,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška.

Hlavně během nejtvrdšího lockdownu se Karvinské moře stalo vyhledávaným cílem procházek nebo sportovních aktivit. A to nejen za teplého počasí, v zimě se zde bruslilo a jezdilo na běžkách, sjížděli se sem otužilci. Dosavadní slabinou však byla chybějící trasa kolem rozlehlé vodní plochy. Proto Karviná vybuduje okruh pro pěší, bruslaře i cyklisty. Tato trasa bude díky přemostění přítoku okružní a nabídne zajímavé sportovní vyžití.

„Součástí projektu je i rozšíření stávající písečné pláže o další plochy přírodního charakteru, instalace mola na vodní hladině a dalšího mobiliáře jako lavičky, lehátka nebo koše. V plánu je úprava stávajícího písčitého hřiště pro volejbal o prostor pro hraní dětí. Je to rozvojová lokalita, která by se mohla do budoucna dál rozvíjet. Lidé z Karviné a jejího okolí se mohou těšit na atraktivní areál, kam budou moci jezdit za relaxem i aktivním odpočinkem,“ vyjmenoval primátor statutárního města Karviné Jan Wolf s tím, že práce na úpravách neomezí možnost navštěvovat Karvinské moře.

Práce jsou postupně realizovány, vše by mělo být hotovo koncem roku 2022. Náklady jsou předběžně odhadovány na 10 milionů korun, s pětimilionovým příspěvkem Moravskoslezského kraje je uhradí město Karviná ze svého rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…