Moravskoslezský kraj je regionem inovativních firem a špičkových univerzit

09.09.2016 8:07

Moravskoslezský kraj pokračuje v úsilí o změnu image regionu a také ve snahách přivést do kraje nové hi-tech obory. Po roce proto opět uspořádal v Praze prezentační akci, určenou více než 120 přítomným představitelům velvyslanectví, zahraničních firem, konzultačních, právních a poradenských společností a také mezinárodních obchodních komor.

Moravskoslezský kraj je regionem inovativních firem a špičkových univerzit
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák ve své prezentaci stručně nastínil dynamický vývoj, kterým kraj prošel od roku 1989. „Ekonomika našeho kraje se zásadně proměnila. V kraji vyrostly nové sektory, automobilový průmysl, biotechnologie, informační a komunikační technologie, elektrotechnika nebo sektor čistých technologií v energetice. Roste počet vědeckých a výzkumných pracovišť a přímo úměrně se zvyšuje i počet zaměstnanců ve vědě a výzkumu,“ řekl hejtman kraje.

„Vládě se podařilo po dlouhých letech stagnace obnovit dynamiku české ekonomiky, která se odráží v rekordním hospodářském růstu a výrazném poklesu nezaměstnanosti. Proto oceňuji načasování konání konference, která má za cíl upozornit na strukturální změny Moravskoslezského kraje a rozvoj nových hi-tech oborů. Právě rozvoj nových hi-tech oborů, získávání nových investic a tvorba nových pracovních míst patří mezi hlavní priority naší vlády,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Kromě představení vývojových aktivit firem včetně konkrétních inovovaných produktů došlo i na prezentaci univerzit v kraji a jejich výzkumných aktivit, které jsou zaměřeny na potřeby firem v kraji. „Máme vlastní výzkumné a vývojové kapacity, ale spolupráce s VŠB – Technickou univerzitou Ostrava i s lékařskou fakultou Ostravské univerzity je pro nás do budoucna nezbytná,“ řekl Jiří Rosický, ředitel společnosti ING Corporation a Invent Medical Group, které se zabývají vývojem, výrobou a servisem ortotických a protetických pomůcek.

Do panelové diskuse na téma zkušeností s realizací firemního výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji významnou měrou přispěl i Todd C. Morgan, senior viceprezident globálního produktového vývoje společnosti Varroc Lighting Systems. „Díky tomu, že se naše globální vývojové centrum excelence nachází v Novém Jičíně, mohou naši inženýři úzce spolupracovat se zákazníky z celého světa. V říjnu 2016 zde navíc otevřeme nové centrum elektroniky, vybavené speciálními elektronickými laboratořemi a testovacím zázemím, čímž reagujeme na prudký nárůst podílu elektroniky v oblasti osvětlení automobilů.“

Akce proběhla 7. září v Gröbově vile za účasti předsedy vlády Bohuslava Sobotky i generálního ředitele agentury Czechinvest Karla Kučery. „Myslím, že jsme přítomné zástupce firem a zahraničních ambasád definitivně přesvědčili o tom, že Moravskoslezský kraj je průmyslově moderní a dynamicky se rozvíjející region plný společností, které zde kromě výroby realizují i své vývojové aktivity a účinně při tom spolupracují s krajskými univerzitami,“ uzavřela ředitelka pořádající krajské Agentury pro regionální rozvoj Petra Chovanioková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…