Moravskoslezský kraj podal žádost o dotaci na odstranění paliva z lagun ve Vratimově

07.06.2017 17:03

Žádost o dotaci na odstranění paliva z lagun Ostramo, uskladněných na území města Vratimova, podal Moravskoslezský kraj do aktuální výzvy SFŽP po akceptování projektového námětu. Státní dotace na samotné odstranění zhruba 7 tisíc tun kalů, může činit až 80 procent, zbytek by kraj uhradil ze svého rozpočtu, případně s pomocí kofinancování města Ostravy. Předběžné náklady jsou odhadovány na zhruba 40 milionů korun.

Moravskoslezský kraj podal žádost o dotaci na odstranění paliva z lagun ve Vratimově
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Předpokládáme, že naše žádost bude kladně vyhodnocena a s fondem uzavřeme smlouvu o poskytnutí dotace. Současně velmi intenzivně připravujeme podklady pro realizaci veřejné zakázky na výběr zhotovitele, který zajistí odvoz materiálů z lokality a jejich ekologickou likvidaci v souladu se zákonem o odpadech. Rozhodně nebudeme akceptovat žádné účelové vytváření deponií. Odpady budou muset být naváženy přímo a pouze do koncového zařízení k jejich konečnému využití nebo odstranění,“ říká Jarmila Uvírová, náměstkyně hejtmana MSK pro životní prostředí.

Vznik deponie ve Vratimově se datuje do roku 2010, kdy se do areálu bývalých Vratimovských papíren naváželo palivo z lagun Ostramo. Tam bylo dále upravováno a odváženo ke koncovému využití. V polovině roku však 2011 došlo ke zhroucení řetězce v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů mezi subjekty, které se na sanaci aktivně podílely, a k deponii se šest let nikdo nehlásil. Ztroskotaly rovněž veškeré snahy o stanovení zodpovědnosti.

Podle náměstkyně Uvírové je celá tato záležitost pro kraj neakceptovatelná. „Není přece možné zbavit se zodpovědnosti pouze tím, že se k věci nebudu hlásit. Proto jsme podali k státnímu zastupitelství oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí, popřípadě neoprávněného nakládání s odpady v souvislosti s nakládáním s materiály ze sanace lagun. Doufáme, že se celá věc řádně prošetří a bude stanoven viník, po němž budou vymáhány náklady nutné na likvidaci,“ doplnila náměstkyně.

V současnosti se kraj drží nastaveného harmonogramu, podle kterého by měl být ve druhé polovině letošního roku znám vítěz tendru a nejpozději v prvním čtvrtletí roku 2018 by měly být odpady z lokality odvezeny a v průběhu roku zlikvidovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…