Moravskoslezský kraj posílil autobusové linky na Ovčárnu

24.07.2020 13:02

Moravskoslezský kraj objednal u autobusového dopravce, který vozí návštěvníky nejvyšší moravskoslezské hory Pradědu z autobusových zastávek Hvězda a Karlova Studánka na Ovčárnu, maximální možný počet vozidel a posílil nejžádanější spoje. Na Ovčárnu mohou jezdit také zájezdové autobusy. Ty, které tu neparkují, mají výjezd zdarma.

Moravskoslezský kraj posílil autobusové linky na Ovčárnu
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Zájem lidí o autobusovou přepravu na jesenickou Ovčárnu je o prázdninách a zejména o víkendech velký, poptávka převyšuje možnosti dopravy. Moravskoslezský kraj, který v této části Chráněné krajinné oblasti Jeseníky a Národní přírodní rezervace Praděd musí dopravu regulovat, dělá maximum pro to, aby tu dostatečně zajistil veřejnou linkovou osobní dopravu.

„Cesta spojující Hvězdu s Ovčárnou je úzká, neumožňuje bezpečné míjení vozidel, také parkoviště na Ovčárně nejsou nafukovací, počet míst je omezen. Navíc tu musíme dodržovat pravidla, která vyplývají ze zákona o ochraně přírody a krajiny. Proto autobusy nahoru vyjíždějí vždy v celou hodinu a sjíždějí ‚ve třicet‘. Dopravce má přesně definovaný počet nasazovaných vozidel na jednotlivé spoje – od jednoho po maximálně čtyři autobusy,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka. „Děláme, co můžeme, objednali jsme nejvyšší možný počet vozidel a posílili nejžádanější spoje.“

Dodal, že složitou situaci na Ovčárně komplikují zejména zájezdové autobusy. „Někteří zájezdoví dopravci netušili, že mohou s turisty vyjet až nahoru, a když to hned otočí, budou to mít zdarma. Místo toho je vysadili na Hvězdě s tím, aby přestoupili na linkový autobus. I proto tam docházelo ke kumulaci cestujících a lidé byli nespokojení,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jakub Unucka.

„Chceme, aby zájezdy vyjely až na Ovčárnu, tam vysadily turisty a sjely zas dolů.  Pokud takový autobus neparkuje nahoře a obratem sjede dolů, nemusí platit poplatek,“ upozornil náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…