Moravskoslezský kraj rozšířil svou síť sociálních služeb

30.06.2018 15:49

Nově budou do krajské sítě sociálních služeb zahrnuty další stacionáře, poradna, terapeutické dílny nebo domov pro osoby se zdravotním postižením. Rozšíření, které kraj podpořil k 1. červenci tohoto roku, je dalším krokem ve zkvalitňování péče o znevýhodněné lidi v regionu.

Moravskoslezský kraj rozšířil svou síť sociálních služeb
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

V krajské síti nově přibudou denní stacionáře pro seniory, ale i pro děti a mladé lidi se zdravotním postižením v Ostravě, Opavě a Bruntále. „Celkem to je 57 míst pro lidi, kteří budou moci ve stacionářích trávit čas, rozvíjet své dovednosti a být ve společnosti školených pracovníků, kteří se jim budou odborně věnovat. Jsem velmi rád, že se obce v kraji finančně spolupodílí na vzniku těchto nových služeb. Zapojení obcí do celého procesu vnímám jako klíčové, protože právě ony jsou občanům nejblíže a nejlépe posoudí, které sociální služby nejvíce potřebují,“ řekl náměstek hejtmana kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a doplnil, že zásadní roli při vytváření sítě sociálních služeb hraje právě komunitní plánování a mapování potřeb na úrovni obcí nebo mikroregionů.

Do krajské sítě bylo také zařazeno nové nízkoprahové zařízení pro děti a mládež ohrožené sociálním vyloučením na Rýmařovsku. Další organizací je poradna Krystal Help, která na Krnovsku pomáhá lidem ohroženým závislostí nebo závislým na návykových látkách. Dále také přibude pobytová sociální služba, a to opavský domov Vesalius, který pečuje o 31 chronicky nemocných osob.

Díky spolupráci s poskytovateli i obcemi do sítě vstupují i nové kapacity pro lidi s chronickým duševním onemocněním. Konkrétně se jedná o 2 sociálně terapeutické dílny v Ostravě, které nabídnou zázemí 30 lidem s duševní nemocí. „Sociálně terapeutické dílny jsou velmi důležité. Preventivně působí proti sociálnímu vyloučení lidí, které mají s duševní nemocí zkušenost. Tito lidé se učí a zvykají si na běžné záležitosti, které budou potřebovat nejen pro život, ale i při uplatnění na trhu práce, ať už chráněném nebo dokonce otevřeném,“ uzavřel náměstek hejtmana Jiří Navrátil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…