Moravskoslezský kraj už má místa, kde budou moci lidé v karanténě i izolaci volit z auta

18.09.2020 11:48

Krajský úřad Moravskoslezského kraje určil místa pro lidi, kteří chtějí začátkem října volit nové krajské zastupitele a senátory, ale jsou kvůli koronaviru v karanténě nebo v izolaci. Takzvaná drive-in volební stanoviště zajišťuje ze zákona krajský úřad společně s Armádou ČR, aby se i občané omezení na osobní svobodě kvůli ochraně veřejného zdraví před onemocněním covid-19 mohli zúčastnit krajských a senátních voleb.

Moravskoslezský kraj už má místa, kde budou moci lidé v karanténě i izolaci volit z auta
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Drive-in volební stanoviště budou zřízena v každém okrese, hlasovat v nich budou pouze lidé v karanténě nebo v izolaci a výhradně z motorového vozidla. Využít své právo volit nové krajské zastupitele a zúčastnit se 1. kola senátních voleb budou tito lidé moci ve středu 30. září od 7 do 15 hodin.

„Vytipované lokality prověřili dopravní policisté, armáda a další bezpečnostní složky. Při jejich výběru dbal krajský úřad na dostupnost, dopravní obslužnost s ohledem na zachování plynulosti provozu a také na respektování soukromí pro voliče, kteří je hodlají využít," uvedl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě Tomáš Kotyza. Dodal, že hlasování na těchto stanovištích zajistí komise složené ze zapisovatele z řad zaměstnanců kraje a tří příslušníků armády.

„Občané, kteří z vážných důvodů nebudou moci využít hlasování ani na drive-inu, mohou nejpozději do večera 1. října telefonicky požádat o možnost volit do zvláštní přenosné volební schránky z domova,“ upozornil ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza s tím, že zúčastnit se voleb budou moci také klienti pobytových zařízení, která byla kvůli onemocnění covid-19 uzavřena. „Ve spolupráci se správci těchto zařízení - mohou to být domovy pro seniory, domovy s pečovatelskou službou a další, jim bude zajištěna možnost hlasovat v tomto zařízení,“ upřesnil ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Sčítat hlasy voličů z drive-inu, pobytových zařízení a odevzdané do přenosné volební schránky bude po uzavření volebních místností v sobotu 3. října sčítací komise krajského úřadu. Krajský úřad dohlíží nad regulérním průběhem krajských voleb. Realizoval pro obecní úřady zkoušky jejich úředníků a ve spolupráci s Českým statistickým úřadem a pověřenými obecními úřady se podílel na proškolení členů okrskových volebních komisí. V souvislosti s onemocněním covid-19 také připomínkoval návrh směrnice k hygienickým opatřením, která bude nutné ve volebních místnostech v době hlasování a sčítání hlasů zajistit.

Krajský úřad nezajišťuje činnost ani obsazení okrskových volebních komisí, to je plně v kompetenci starostů měst a obcí.

Informace o drive-in volebních stanovištích ZDE

Telefonické žádosti o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky:
Od 22. 9. do 1. 10. 2020, 20:00 hod. Tel. č.: 800 023 057

Umístění drive-in volebních stanovišť

Okres Bruntál
Areál Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov, I. P. Pavlova 552/9, Pod Bezručovým vrchem, Krnov

Okres Frýdek-Místek
Areál Nemocnice ve Frýdku-Místku, El. Krásnohorské 321, Frýdek-Místek

Okres Karviná
Areál Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj, Vydmuchov 399/5, Karviná-Ráj

Okres Nový Jičín
Vjezd do areálu bývalého Telecomu, Hoblíkova 592/3, Nový Jičín

Okres Opava
Areál Slezské nemocnice v Opavě, Olomoucká 470/86, Předměstí, Opava

Okres Ostrava-Město
Parkoviště naproti Hlavního nádraží v Ostravě-Přívoze, Wattova 797/17, Ostrava

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…