Moravskoslezští záchranáři prožili velmi pracovní svátky: Dušnost, kolaps, exploze římské svíce...

28.12.2015 17:44

Zdravotničtí záchranáři v Moravskoslezském kraji prožili vánoční svátky v plném pracovním nasazení. Během tří dní museli záchranáři vyjíždět téměř tisíckrát. V průběhu Štědrého dne to bylo 300 případů, 25. prosince 320 událostí a 26. prosince 340 výjezdů sanitních vozidel.

Moravskoslezští záchranáři prožili velmi pracovní svátky: Dušnost, kolaps, exploze římské svíce...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

„Z velké části převažovali starší pacienti s interními onemocněními. Jedním z důvodů je skutečnost, že i vážněji nemocní bývají, pokud je to možné, propuštěni na Vánoce domů z nemocnic a léčeben. Jejich zdravotní stav v době pobytu doma nezřídka opět zhorší a pacienti nebo jejich příbuzní volají záchrannou službu. Jsou to zpravidla nemocní s oběhovými obtížemi, vysokým krevním tlakem, dušnostmi, kolapsy a podobně,“ říká mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Záchranáři zasahovali také u řady dalších událostí. Typicky vánočními byli během štědrovečerního času například hned čtyři pacienti s uvízlými rybími kůstkami v krku, kteří měli dechové obtíže. Jednalo se o dvě děti a dvě dospělé osoby.

Zásah záchranářů byl nutný i u muže, kterého zasáhl elektrický proud ze svíček. K úrazu došlo při rozsvěcování vánočního stromečku. Stav postiženého se naštěstí jevil jako středně závažný a byl při vědomí.

Ve večerních hodinách 24. prosince museli záchranáři ošetřovat třiatřicetiletého pacienta v Ostravě, jemuž v ruce explodovala tzv. římská svíce. Utrpěl těžké poranění v oblasti dlaně a prstů horní končetiny a musel být transportován do traumacentra fakultní nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…