Muzeum romské kultury vyhrálo cenu za nejlepší český film

02.12.2018 13:06

Na mezinárodním filmovém bienále v Čadci soutěžilo 46 filmů z 27 zemí v několika kategoriích. Film Anny Babjárové z Muzea romské kultury „Andrej Pešta: O Fotki“ vyhrál cenu za nejlepší český film.

Muzeum romské kultury vyhrálo cenu za nejlepší český film
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Do 20. ročníku filmového festivalu o etnologii, sociální a kulturní antropologii MFF Etnofilm Čadca se přihlásilo rekordních 173 filmů ze 47 zemí. Porota vybrala 46 soutěžních snímků. Soutěžilo se celkem v 11 kategoriích. Autorský film Anny Babjárové Andrej Pešta: O fotki, který byl vytvořený pro přechodnou výstavu Muzea romské kultury Andrej Pešta: Mire sveti/Světy Andreje Pešty byl vybrán porotou jako nejlepší český film a odnesl si tak ocenění v podobě dřevěného Turoně.

Film vyhrál již hlavní cenu Černý Janek na 21. ročníku přehlídce muzejních filmů MUSAIONfilm 2018 v Uherském Hradišti. Zde bylo přihlášeno 38 filmů a porota udělila celkem 7 cen.

Film představuje život a dílo Andreje Pešty, romského fotografa, literáta a aktivisty. Jednotlivé animované fotografie z Peštova díla jsou komentované lidmi, kteří Andreje Peštu osobně znali a dohromady tak vytváří zajímavý a zábavný dokument. Výstava je nyní přihlášená i do soutěže Gloria Musealis v kategorii Muzejní výstava roku. V Muzeu romské kultury je k vidění do 10. března 2019.

„Blahopřeji kolegům z Muzea romské kultury, které je jednou z 29 příspěvkových organizací Ministerstva kultury, k získání tohoto skvělého ocenění. Je potvrzením toho, že jejich práce má smysl a že jdou naprosto správným směrem,“ ocenil úspěch muzea ministr kultury Antonín Staněk.

Film je dostupný on-line ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec