NCOZ: Ukončení vyšetřování krácení DPH

29.11.2016 21:46

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, v těchto dnech předali státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze spisový materiál s krycím názvem KUBA, který se týká krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami.

NCOZ: Ukončení vyšetřování krácení DPH
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Kriminalisté navrhli státnímu zástupci obžalovat 2 osoby ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, spáchaného formou spolupachatelství. Skutku se měly dopustit přes jimi ovládanou obchodní společnost tím, že v Rakousku nakoupily více než 63 milionů litrů pohonných hmot za částku cca 1,7 miliardy korun bez DPH. Pohonné hmoty následně tyto osoby nechaly dopravit na území České republiky, kde je měly prodat další obchodní společnosti za nižší cenu, než kolik činila cena nákupní.

Podle našich závěrů tak obvinění měli činit úmyslně a s vědomím, že vzniklá ztráta bude nahrazena tím, že při prodeji pohonných hmot na našem území bude účtována DPH, která však nebude přiznána a odvedena.

České republice, procesně zastoupené Finančním úřadem pro hlavní město Prahu (územní pracoviště pro Prahu 10), na nepřiznané a neodvedené DPH měl být zkrácen příjem ve výši cca 309 milionů korun.

Důležitým aspektem případu je ta skutečnost, že součinností Policie ČR a Finanční správy ČR se podařilo dosáhnout zajištění finančních prostředků v rámci mezinárodního vymáhání ve výši 75 tisíc EUR, tedy cca 2 milionů korun. V zahraničí vymožené prostředky použila Finanční správa ČR, stejně jako prostředky zajištěné v tuzemsku na základě zajišťovacích příkazů, na úhradu úmyslně neuhrazené daně z přidané hodnoty.

V případě uznání viny hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody až na 10 let. Trestní stíhání probíhá na svobodě.

Za zmínku stojí fakt, že vyšetřování tohoto rozsáhlého případu, díky včasné a kvalitní spolupráci složek zařazených v pracovním týmu Daňová Kobra, netrvalo ani jeden rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…