NCOZ: Zásah proti obchodníkům s lidmi

14.12.2016 11:58

Koncem měsíce listopadu 2016 zahájili detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) společnou akci s rumunskými kolegy z Brigády pro boj s organizovaným zločinem. Cílem byla sedmičlenná rumunská organizovaná skupina, která je důvodně podezřelá ze spáchání zločinu obchodování s lidmi. „Kuplíři“ měli nabízet své krajanky v pražských nočních podnicích k prostituci a kořistit z této činnosti.

NCOZ: Zásah proti obchodníkům s lidmi
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Detektivové NCOZ SKPV nadále úzce spolupracují se svými kolegy z Rumunska a Europolu. Podezřelí se pravděpodobně této činnosti dopouštěli po celé Evropě.

Sedm mužů ve věku od třiadvaceti do jednatřiceti let, pocházejících z rumunské oblasti Dambovita, podle našich závěrů tvořilo organizovanou skupinu. Ta měla za účelem páchání úmyslné trestné činnosti a dosažení neoprávněného majetkového prospěchu obchodovat s dívkami a kořistit z prostituce, ke které je měla přimět. Každý z těchto mužů se měl určitou činností podílet na chodu této skupiny, která byla založena na základě úzkých příbuzenských vazeb (část těchto podezřelých jsou bratranci).

Podezřelí měli po dobu nejméně tří let kontaktovat dívky v Rumunsku a slibovat jim zajištění práce v zahraničí. Mnohdy tito muži měli využívat metodu tzv. „lover - boy“ (kuplíř - dívka), kdy účelově navazovali partnerský milostný vztah s krajankami, které se za ně v několika případech i provdaly. Následně měly být dívky dopraveny do Prahy, kde je v důsledku jejich závislosti pramenící z neznalosti jazyka, prostředí a nedostatku financí, měli muži přimět k provozování prostituce v pražských nočních podnicích.

Mladé ženy z oblasti Dambovita, ve věku od sotva dosažených osmnácti do sedmadvaceti let, pocházely z chudých rodin s nízkou životní úrovní, bez další životní perspektivy a vzdělání. Prakticky veškeré získané finanční prostředky z prostituce měly (v různých měnách) předávat podezřelým osobám, které si pro ně pravidelně přijížděly do České republiky. Ženy rovněž měly peníze zasílat do Rumunska prostřednictvím finančních společností. Každý podezřelý měl pravidelně získávat finanční prostředky minimálně od dvou partnerek. Ty o sobě navzájem věděly a dokonce měly soupeřit o přízeň svého rumunského partnera.

V rámci realizace trestní věci s krycím název „LEON“ byly v průběhu jednoho dne provedeny tři domovní prohlídky v Praze. Při nich došlo k zajištění mobilních telefonů, SIM karet, paměťových karet a elektronických dat. Policisté NCOZ následně vyslechli devět osob. Na území Rumunska bylo téhož dne zadrženo 7 osob, které následně soud vzal do vazby. Rumunští kolegové provedli sedm domovních prohlídek, v rámci kterých zajistili 8 automobilů a dále legálně držené zbraně, mobilní telefony, notebooky a listinné důkazy.

Na základě zajištěných materiálů policisté zjistili, že se muži měli od roku 2015 obohatit o více než 87 tisíc Euro, několik tisíc dolarů a více než jeden a půl milionu českých korun.

Detektivové NCOZ prověřují trestnou činnost pro podezření ze spáchání zločinu obchodování s lidmi dle § 168 odst. 2 písm. a), odst. 3 písm. a), d) odst. 4 písm. c) trestního zákoníku.

Rumunští kolegové z Brigády pro boj s organizovaným zločinem (D.I.I.C.O.T.) – územní pracoviště Dambovita, vyšetřují tyto osoby pro trestné činy obchodování s lidmi, kuplířství, lichva a praní špinavých peněz.

Trestní řízení bude po provedení nezbytných právních úkonů předáno do Rumunska. Případ v České republice dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze a v Rumunsku Vrchní kasační a justiční soud.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…