NP České Švýcarsko: Mariina vyhlídka oficiálně přístupná

12.04.2021 10:06

V dobou podmíněné komorní atmosféře byl v pátek, 9. dubna 2021, oficiálně předán nový altán na Mariině vyhlídce veřejnosti k užívání.

NP České Švýcarsko: Mariina vyhlídka oficiálně přístupná
Foto: NP České Švýcarsko
Popisek: Národní park České Švýcarsko

Symbolického aktu otevření vyhlídkového altánu se zúčastnili autor současného řešení, projektant Václav Jára, starosta obce Jetřichovice Marek Kny a ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Současně si při setkání připomenuli nedávné 165. výročí svatby Ferdinanda a Marie Anny Kinských (5. dubna). Kněžna Marie Anna altán obdržela jako svatební dar od svého chotě, knížete Ferdinanda Kinského. Původní altán z roku 1856 se stal předlohou toho současného.

altán

Nový altán na Mariině vyhlídce je inspirován altánem původním, který byl na skále vystavěn v roce 1856
(foto Tomáš Salov)

Altány na Mariině vyhlídce během času několikrát měnily svou podobu i účel. Předposlední v řadě pocházel z roku 2006, vznikl jako náhrada po požáru dřívější vrcholové chatky v roce 2005. Vstup do něj byl uzavřen na podzim 2018, po odhalení rozsáhlé hniloby nosných trámů. Vzhledem k nemožnosti snadné opravy poškozených nosných částí Správa Národního parku České Švýcarsko zvolila vytvoření trvanlivější ocelové konstrukce, obložené prvky z modřínového dřeva.

Vzhledově se nový altán přiblížil historickému stavebnímu slohu využívaném v regionu pro podobné stavby. Návrh konstrukce vytvořil varnsdorfský projekční ateliér Forwood, stavbu dodala stavební firma HANTYCH s.r.o.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…