NP České Švýcarsko: Odborníci čistili posprejovaný skalní hrádek Šaunštejn

18.05.2019 20:28

Pracovníci správy národního parku odstraňovali ve spolupráci s restaurátory Muzea města Ústí nad Labem barvu z pozůstatků skalního hrádku Šaunštejn u Vysoké Lípy. Neznámý sprejer zdejší pískovcové skály znečistil nastříkáním nápisů počátkem roku 2019.

NP České Švýcarsko: Odborníci čistili posprejovaný skalní hrádek Šaunštejn
Foto: NP České Švýcarsko
Popisek: Národní park České Švýcarsko

Odborníci se pokusili barvu odstranit pomocí chemického odstraňovače tak, aby došlo k co nejmenšímu poškození skály. Každé narušení její povrchové vrstvy totiž výrazně urychluje erozní procesy. Barvu se podařilo z větší části odstranit, přesto jsou posprejovaná místa nadále viditelná. V příštích týdnech proto pracovníci správy parku postup čištění ještě zopakují.

Chemický přípravek musí na barvu působit několik hodin, než je možné začít nejprve s citlivým odstraňováním pomocí savého papíru a později mycích prostředků
(foto Miroslav Rohlík)

Posprejování skály nepředstavuje pouze estetické znehodnocení skalního povrchu. Podobně jako například rytí do skalního povrchu sprejování představuje zásah do přirozeného vývoje skalních útvarů. Takové zásahy kromě toho, že jsou lidsky jen těžko pochopitelné, zakazuje také přímo zákon o ochraně přírody a krajiny. V případě pozůstatků skalního hrádku Šaunštejn, na který se vztahuje památková péče, došlo současně k poškození této kulturní památky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…