NP České Švýcarsko: Prosíme nerušit! Hnízdíme!

05.03.2022 19:07 | Tisková zpráva

Každoročně počátkem března vstupují (nejen) v Národním parku České Švýcarsko a v Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce v platnost zákazy vstupu do hnízdních lokalit zvláště chráněných druhů ptáků, tedy sokolů stěhovavých, čápů černých a výrů velkých.

NP České Švýcarsko: Prosíme nerušit! Hnízdíme!
Foto: NP České Švýcarsko
Popisek: Národní park České Švýcarsko

Opatření přijímá Správa Národního parku České Švýcarsko pro zajištění jejich klidu pro hnízdění a vyvedení mláďat. Omezení vstupu se týká v národním parku kromě celého klidového území 16 dalších míst, v Národní přírodní rezervaci Kaňon Labe vedle tří lokalit se sezónním omezením výkonu horolezectví dalších tří míst a na ostatním území CHKO Labské pískovce sedmi známých hnízdních lokalit.

Omezení vstupu do hnízdních lokalit se nedotkne značených turistických cest, částečně však omezí využívání některých lezeckých objektů a případně některých neznačených lesních cest. Stráž přírody v těchto dnech hnízdní lokality vyznačuje informačními tabulkami ve třech jazycích a vymezovacími páskami. Současně strážci přírody sledují, která hnízdiště ptáci obsadí. V případě, že k obsazení některých hnízdních lokalit známých z dřívějška nedojde, vyznačení v terénu bude opět odstraněno a návštěvníci se v lokalitě budou moci pohybovat.

hnízdíme

Informační tabulky u hnízdních lokalit upozorňují návštěvníky ve třech jazycích (foto: David Boura)

Zkušenosti z uplynulých let ukazují, že dočasná omezení vstupu do hnízdišť jsou veřejností až na výjimky dodržována. Odpovídá tomu i poměrně vysoká úspěšnost sokolů, čápů a výrů při vyvádění mláďat. Naopak porušení omezení vstupu mívá na hnízdící druhy fatální dopad, ptákům buď zastydne snůška nebo se otevře cesta do hnízda predátorům, protože plaší rodiče jsou z důvodu vyrušení nuceni hnízdo opustit.

Podrobnější informace k uzavřeným lokalitám najdou návštěvníci na stránce Prosíme nerušit! Hnízdíme! (ZDE)

Správa národního parku děkuje všem návštěvníkům za dodržování tohoto nezbytného opatření!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…