NP Podyjí: Lesníci odstraňují nebezpečné stromy i pomáhají ohroženým druhům

19.02.2020 22:01

Při procházce lesem národního parku může rachot motorových pil znít jako nepatřičný zvuk. Je ale nedílnou součástí naší práce. V Podyjí právě nyní odstraňujeme nebezpečné stromy z okolí turistických cest. Cíleně ale prosvětlujeme i některé části lesa a čistíme zarůstající vřesoviště a travnaté plochy. Vzniká tak prostor pro ohrožené druhy rostlin a živočichů. Na konci března nám můžete pomoci i vy.

NP Podyjí: Lesníci odstraňují nebezpečné stromy i pomáhají ohroženým druhům
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Určitě jste si toho všimli. V posledních letech u nás usychají borovice. A to nejen jednotlivé stromy, ale i rozsáhlé porosty. Něco podobného se v Podyjí naposledy dělo na počátku 90. let minulého století. Na řadě míst necháváme uschlé borovice přirozeně rozpadnout. Obohatí tak různorodost lesního prostředí o mrtvé dřevo.

V blízkosti cest nebo na plochách, kde nejsou žádoucí hromady popadaných kmenů, je ale odstraňujeme. Podél turistických stezek se suché borovice i další stormy kvůli zajištění bezpečnosti návštěvníků kácí prakticky v celém parku.

Nedaleko Havraníků, cestou k Šobesu, můžete například vidět větší souvislou plochu mrtvých stromů. Po odstranění stovek suchých borovic, které právě probíhá, se toto území přičlení k Havranickému vřesovišti. Práci lesníků zde dokončí pasoucí se ovce. Věříme, že se tato plocha tak časem změní v cenné vřesoviště.

V lesích u Popic a Hnanic zase na konkrétních plochách postupně obnovujeme pařezinové hospodaření. S obnovou tohoto tradičního způsobu využívání lesa jsme začali již před pěti lety. Na prosvětlených plochách se od té doby objevili vzácní brouci, kobylky nebo rostliny. Cílené prosvětlování lesních porostů můžete také vidět v lesních porostech podél Lipinské cesty nebo na Širokém poli. Obnova zarostlého bezlesí a prosvětlování lesních okrajů také probíhá na Mašovické střelnici a okolních lesích.

Pokud byste se chtěli do péče o přírodu Podyjí aktivně zapojit, budete mít možnost v rámci letošních akcí nazvaných „Přírodě na pomoc“. Správa národního parku letos zorganizuje několik sobotních brigád pro veřejnost. Dobrovolníci budou pracovat v lese, čistit zarostlé vřesoviště, likvidovat černé skládky, vytvářet úkryty pro drobné živočichy nebo sbírat semínka rostlin.

První brigáda se uskuteční v sobotu 21. března v Hnanické pařezině. Přihlašovací formulář zveřejníme na našem webu (ZDE) i facebokové stránce na konci února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…