NP Podyjí: Struktury MV mají k státnímu objektu dispoziční právo

10.05.2022 21:20 | Tisková zpráva

Vyjádření Správy Národního parku Podyjí k poskytnutí objektu v Havraníkách k humanitárnímu ubytování

NP Podyjí: Struktury MV mají k státnímu objektu dispoziční právo
Foto: NP Podyjí
Popisek: NP Podyjí - logo

Jelikož se v místním tisku a na sociálních sítích objevují informace, které ne zcela objektivně popisují záležitosti vztahující se k ubytování ukrajinských Romů v objektu Správy Národního parku Podyjí v Havraníkách, vydává naše organizace následující vyjádření.

Vláda 16. 3. 2022 přijala usnesení, kterým ministerstvům a jejich resortním organizacím mj. uložila od 21. 3. vyčlenit a uvolnit všechny ubytovací kapacity v zařízeních určených k hromadnému ubytování osob.

Jelikož jsme měli ihned po vypuknutí invaze Ruska do Ukrajiny provedeny revize volných kapacit pro případné ubytování válečných běženců, oznámili jsme neprodleně zřizovateli (MŽP) informace o možném uvolnění těchto kapacit a o jejich lokalizaci. Následně byla sepsána dohoda mezi Ministerstvem vnitra a Správou Národního parku Podyjí o bezplatném užívání nemovitých věcí, kterou se (volně přeloženo) poskytl objekt v Havraníkách k dispozici Ministerstvu vnitra pro potřeby humanitárního ubytování. Ve stejnou dobu toto bylo písemně oznámeno i starostovi obce. Struktury MV tedy mají dispoziční právo k tomuto státnímu objektu a přímo po své linii koordinují a spolu s dalšími institucemi zajišťují proces ubytování v objektu. Neboli, Správa NP Podyjí toto nikterak neovlivňuje a ovlivňovat nemůže. Pokud je potřeba komunikujeme a spolupracujeme s příslušným kontaktním místem pro pomoc uprchlíkům v Brně, s koordinátorem Krizového štábu ve Znojmě a v neposlední řadě s obcí.

Jako státní instituce jsme v pravou chvíli uvolnili a poskytli objekt potřebným, lidem, které z jejich vlastních domovů vyhnala agresivní válka. I když jsme k tomu nepotřebovali pokyn vlády, naprosto jej respektujeme a naplňujeme. Nikdy se nesnížíme k tomu, abychom jakkoliv komentovali, jestli je v objektu ubytován člověk té, či oné barvy pleti. Jsou tam prostě ubytováni váleční běženci.

Tomáš Rothröckl
ředitel Správy NP Podyjí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…