NPÚ: Dokument o obnově piaristického kostela v Litomyšli bude představen v Českém centru ve Vídni

09.07.2017 12:15

Piaristický kostel v Litomyšli patří k nejvýznamnějším barokním stavbám ve východních Čechách. Kvůli kritickému stavu budovy bylo téměř celé vybavení interiéru v minulosti demontováno a kostel byl dlouhá léta veřejnosti nepřístupný.

NPÚ: Dokument o obnově piaristického kostela v Litomyšli bude představen v Českém centru ve Vídni
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

O průběhu obnovy vypovídá výjimečný dokumentární film zaznamenávající průběh restaurátorských prací na kostelním mobiliáři v letech 2011-2015. Po několika promítáních v Čechách a své zahraniční premiéře na veletrhu Monumento Salzburg bude 8. srpna v 17 hodin představen též v Českém centru ve Vídni.

Dokument si klade za cíl přiblížit průběh i techniky restaurování mobiliáře, odhaluje rovněž procesy probíhající v restaurátorských dílnách. V rozhovorech s restaurátory jsou představeny práce na hlavním oltáři, kazatelně, sochách evangelistů a na varhanách. Díky časosběrné metodě lze též sledovat úchvatnou proměnu interiéru kostela během souběžně probíhající generální opravy.

Promítání dokumentu se uskuteční za přítomnosti Mgr. Veroniky Cinkové, specialistky na restaurování mobiliáře v Pardubickém kraji, která film uvede a bude rovněž připravena zodpovědět případné dotazy po projekci dokumentu.

Piaristický kostel Nalezení sv. Kříže  v Litomyšli po obnově

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V Infocentru  Elektrárny Ledvice se rozhodně nudit nebudete

11:46 ČEZ: V Infocentru Elektrárny Ledvice se rozhodně nudit nebudete

Že „Elektřina není nuda“ se mohou přesvědčit, a sami si i vyzkoušet, sobotní návštěvníci Informačníh…