NPÚ: Hrady a zámky přivítaly letos přes pět milionů návštěvníků, lákala klasika i nové okruhy

16.11.2018 12:41

Památky ve správě Národního památkového ústavu letos navázaly na mimořádně úspěšné sezony z předchozích let. Do konce října na ně zavítalo téměř 5,3 milionu návštěvníků.

NPÚ: Hrady a zámky přivítaly letos přes pět milionů návštěvníků, lákala klasika i nové okruhy
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

„Národní památkový ústav má za sebou další velmi úspěšnou sezonu na památkách zpřístupněných veřejnosti. Těší nás, že jsme i v letošním roce pokořili pětimilionovou hranici a navázali na úspěchy z minulých let,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Stejně jako v minulých letech, i letos byly nejnavštěvovanějšími objekty zámky Český Krumlov a Lednice, které jsou zapsány na Seznamu světového dědictví UNESCO a lákají tak nejen domácí, ale i zahraniční turisty. Do konce října navštívilo českokrumlovský areál přes 400 tisíc lidí, zámek v Lednici se této hranici blíží. Hranici 200 tisíc návštěvníků překonaly zámek Hluboká a hrad Karlštejn.

K vysoké návštěvnosti přispělo bezesporu i otevření několika nových prohlídkových tras. Velkému zájmu se těšil Templářský palác na Bezdězu, nově je pro návštěvníky připravena i trasa na zámku Zákupy, kterou lze navštívit i během listopadových víkendů a adventního programu. Novým prohlídkovým okruhem, věnovaným nejvýznamnějším majitelům a stavebníkům zámku, se chlubí i středočeské Hořovice. Zámek Červená Lhota otevřel novou expozici v gotickém sklepení, na hradě Veveří byl nově upraven přijímací salon prince Vasy.

Velký zájem návštěvníků vzbudila pražská Invalidovna, kterou Národní památkový ústav převzal na jaře letošního roku. Přestože rozsáhlý barokní komplex z 18. století ještě není z důvodů nutných stavebních prací v pravidelném návštěvnickém provozu, během několika mimořádných prohlídek sem zavítalo téměř 2000 lidí.

Tradičně nejvíce návštěvníků dorazilo na hrady a zámky od května do září, nejsilnějším měsícem byl pak červenec, v němž památky navštívilo bezmála 1,3 milionu zájemců. „Očekáváme, že návštěvnost do konce roku ještě vzroste díky mimořádně pestrému adventnímu programu, který jsme pro návštěvníky připravili, vybrané památky budou otevřeny i během Štědrého dne, vánočních svátků či na Silvestra,“ dodala Goryczková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.