NPÚ: Hudební sezóna na zámku v Náměšti nad Oslavou vyvrcholí jubilejním 30. Zámeckým koncertem

25.09.2021 12:28 | Tisková zpráva

Na zámku v Náměšti nad Oslavou se v sobotu 25. září 2021 uskuteční jubilejní 30. Zámecký koncert, který bude jako tradičně vyvrcholením zámecké hudební sezony.

NPÚ: Hudební sezóna na zámku v Náměšti nad Oslavou vyvrcholí jubilejním 30. Zámeckým koncertem
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

"Jubilejní 30. Zámecký koncert měl v náměšťské zámecké knihovně zaznít již v loňském roce. Vzhledem k nepříznivé epidemické situaci se jej ale nemohl zúčastnit žádný z žijících členů rodiny Haugwitz, posledních soukromých majitelů panství, potomků Jindřicha Viléma Haugwitze, který ze zámku učinil v první polovině 19. století vskutku hudební sídlo. Proto jsme loňský koncert označili netradičně číslovkou 29,5 v očekávání, že za rok bude situace příznivější", vysvětluje kastelán Marek Buš.

Letošní koncert již bude jubilejní. Hlavní částí programu bude Missa sanctae Caeciliae - mše k poctě svaté Cecílie. Dílo českého barokního skladatele Jana Dismase Zelenky přednese soubor Ensemble Inégal v čele s dirigentem Adamem Viktorou, který se v posledních letech důsledně věnuje hudebnímu odkazu tohoto autora. 

„Vzhledem k tomuto výročí jsme koncert pojali jako oslavu hudby i jako poděkování patronce hudebníků svaté Cecílii, která nad námi držela ochrannou ruku a o koncert jsme nepřišli ani vloni, i když mnohým do zpěvu už příliš nebylo“, uvádí k programu koncertu Marek Buš.

Na náměšťském zámku zazní díla Jana Dismase Zelenky vůbec poprvé. "Zelenka totiž působil velkou část svého života ve službách saského kurfiřta a polského krále Augusta II. Silného v Drážďanech a celá jeho tvorba byla v majetku tohoto panovníka bez možnosti díla opisovat. Až v posledních desetiletích 20. století došlo k opravdovému znovuobjevení Zelenkovy tvorby, na čemž má mimo jiných velkou zásluhu právě pan Adam Viktora a jeho soubor Enseble Inégal", vysvětluje Marek Buš. Před svatocecilskou mší zazní ještě Zelenkova Ouvertura F-dur.

Koncert začíná v zámecké knihovně od 17 hodin. Jednotné vstupné je 300 Kč.

Rezervace vstupenek je možná na tel. č. 568 620 319 nebo na adrese namest@npu.cz. Více informací na www.zamek-namest.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…