NPÚ: Jihočeské památky patřily k lákavým turistickým cílům

21.01.2015 15:03

Více než milion návštěvníků se v roce 2014 vypravil poznávat krásy jihočeských památek, které spravuje Národní památkový ústav. Téměř devítiprocentní růst zájmu způsobila lákavá kulturní nabídka, příznivé počasí a stoupající obliba tuzemské turistiky.

NPÚ: Jihočeské památky patřily k lákavým turistickým cílům
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Všech dvanáct státních památek v Jihočeském kraji loni navštívilo celkem 1 051 833 lidí, což je oproti předchozímu roku o 8,76 procenta více. Na výsluní nejnavštěvovanější pětice hradů a zámků se stabilně vyhřívá Český Krumlov, jehož brány překročilo dokonce 367 629 osob, což je růst o 14,3 procenta. Druhou pozici nemění ani Hluboká se svými letošními 263 519 návštěvníky. Rekordních sedmdesát tisíc překročila Červená Lhota (70 627) a úspěšně ji dohání i hrad Rožmberk, kam v loňském roce vyrazilo na výlet přesně 62 384 lidí. Osmnáctiprocentní růst zájmu turistů zaznamenal Jindřichův Hradec, kam přišlo 57 450 návštěvníků. V meziročním srovnání se může nejvyšším vzestupem návštěvnosti (o 29 procent) pyšnit zámek Kratochvíle, jehož krásy obdivovalo 36 696 zájemců (podrobný přehled návštěvnosti v příloze č. 1).

Loňská návštěvnická sezona patří k velmi úspěšným. „K rekordní návštěvnosti přispělo několik souběžných faktorů. Kromě pestré kulturní nabídky všech památek sehrálo roli velmi příznivé počasí, ale také nový zájem návštěvníků o domácí památky,“ shrnuje důvody úspěchu Petr Pavelec, ředitel Národního památkového ústavu, územní památkové správy v Českých Budějovicích.

K vyššímu návštěvnickému číslu přispěl také vzrůstající zájem veřejnosti o návštěvu hradů a zámků v zimním období. „Velmi nás těší, že i v zimním období volí jako cíl výletů stále více lidí některý z našich hradů a zámků provozovaných celoročně. Jen za poslední dva měsíce loňského roku to bylo téměř třicet tisíc lidí,“ upřesňuje Petr Pavelec.

Zimní provoz na vybraných památkách potrvá až do konce března 2015

Již sedmým rokem nabízí zámek Hluboká zimní prohlídky. Návštěvníci zavítají do devíti pokojů soukromých apartmá posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství - Schwarzenbergů. Trasa vede z Hamiltonova salonu kněžny Terezie přes kuřácký salon do Tereziiny malé jídelny, dále pokračuje loveckou jídelnou a přípravnou do malé jídelny Dr. Adolfa a vrcholí v pracovně, obývacím pokoji a ložnici. Bohatá výzdoba místností představuje kolekci loveckých zbraní, trofejí, ale též porcelánu, grafických listů nebo tapisérií. Raritou je i splachovací toaleta z počátku 20. století. Poslední majitel, Dr. Adolf Schwarzenberg, obýval své pokoje až do roku 1939, kdy emigroval s manželkou Hildou před nacisty do zámoří.

Pokoje jsou v zimě temperovány. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 16 hodin, kdy vychází poslední prohlídka. Více na www.zamek-hluboka.eu.

Pohled do soukromí šlechtické rodiny Buquoyů přináší během zimních měsíců hrad Rožmberk. V rámci zimní prohlídkové trasy nahlédnou návštěvníci do soukromí šlechtického rodu Buquoyů. Kolem poloviny 19. století nechal Jiří Jan Jindřich Buquoy upravit pokoje ve druhém patře hradu k obytným účelům. Díky nedávné nákladné rekonstrukci jsou zpřístupněny jídelna, salon, herna a pracovna. Pokoje jsou během zimy temperovány. V případě příznivého počasí je součástí prohlídky i výstup na Anglickou věž.

Otevřeno je od listopadu 2014 do března 2015 v úterý až pátek vždy v 11 a ve 13 hodin, o víkendech v 10, 11, 12, 13, 14 a 15 hodin. Pro skupiny lze zajistit i jiný čas prohlídky na e-mailu rozmberk@npu.cz nebo na telefonu 380 749 838. Více na www.hrad-rozmberk.eu.

Čtvrtou zimní sezonu zahajuje Hradní muzeum v Českém Krumlově, které se nachází v prostorách nejstarší dochované části krumlovské rezidence, v tzv. Hrádku s věží na II. zámeckém nádvoří. Expozice Hradního muzea má, na rozdíl od standardních muzeí, charakter historické muzejní instalace 19. století. Interiéry jsou vybaveny historickými svítidly, restaurovanými kachlovými kamny a replikami starých muzejních vitrín. Součástí expozice je byt a kancelář ředitele schwarzenberského panství z 19. století, zbrojnice, mincovna, klenotnice s ojedinělými církevními památkami, kinematograf promítající schwarzenberské filmy či rozměrný model hradu zachycující jeho podobu v polovině 16. století. Příjemnou atmosféru dokresluje kavárna.

Otevřeno je celoročně od úterý do neděle od 9 do 16 hodin. Více na www.zamek-ceskykrumlov.eu.

K celoročně zpřístupněným památkám patří také hrad Nové Hrady. Zimní prohlídková trasa zavede návštěvníky do bytu panského úředníka. Místnosti jsou vybavené autentickým nábytkem z pozůstalosti místního lékárníka, ale ukazují mimo jiné i sbírku impresionistických krajin z přelomu 19. a 20. století. Prohlídky probíhají vždy ve středu a v pátek od 14 hodin. První lednová prohlídka se uskuteční ve středu 21. ledna. Více na http://www.hrad-novehrady.eu.

Zimní prohlídky nabízí také zámek Třeboň. Během ledna se návštěvníkům zpřístupní zámek každé úterý od 14 hodin.

Schwarzenberská hrobka bude v lednu veřejnosti přístupná každý čtvrtek také od 14 hodin.

Více informací naleznete na webových stránkách www.npu-cb.eu a webech jednotlivých objektů.

Národní památkový ústav, územní památková správa v Českých Budějovicích je jedním ze čtyř pracovišť zabývajících se správou objektů v péči Národního památkového ústavu. NPÚ je největší příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR a z pověření státu spravuje a veřejnosti zpřístupňuje více než sto nemovitých památek. V rámci zpřístupněných objektů pečuje také o přibližně tři čtvrtě milionu sbírkových předmětů a též o typické součásti zámeckých i hradních areálů: historické zahrady a parky. Z konvolutu památek přímo ve správě NPÚ je sedm zapsáno v Seznamu světového dědictví UNESCO. NPÚ, ÚOP v Českých Budějovicích se stará o 30 památkových areálů na území Jihočeského kraje, Plzeňského kraje a Kraje Vysočina. Má na starosti hrady a zámky Červená Lhota, Český Krumlov, Dačice, Hluboká, Jindřichův Hradec, Kratochvíle, Landštejn, Nové Hrady, Rožmberk,Třeboň s hrobkou Domanín,Vimperk, Zvíkov, Červené Poříčí, Gutštejn, Horšovský Týn, Kozel, Manětín, Nebílovy, Přimda, Rabí, Švihov, Velhartice, Jaroměřice nad Rokytnou, Lipnice, Náměšť nad Oslavou a Telč, klášterní areály Kladruby, Plasy a Zlatá Koruna i památky lidové architektury (usedlost U Matoušů Plzeň-Bolevec). Další informace najdete na www.npu.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Lázně loni přivítaly téměř milion hostů, letošní sezóna se právě rozjíždí

22:08 CzechTourism: Lázně loni přivítaly téměř milion hostů, letošní sezóna se právě rozjíždí

Celkem 926 tis. hostů loni zamířilo do některého z tuzemských lázeňských ubytovacích zařízení (LUZ).…