NPÚ: Kamélie v Palmovém skleníku Květné zahrady v Kroměříži

16.02.2015 15:49

Palmový skleník v Květné zahradě v Kroměříži budou od pátku 27. února 2015 krášlit půvabné kvetoucí kamélie. Prostory skleníku vyplní vzrostlé keře a stromy těchto původně cizokrajných rostlin. Vernisáž výstavy „KAMÉLIE V NOVÉM“ se koná ve čtvrtek 26. února 2015 v 15:00 hodin. Výstavu kamélií doplní ukázky uměleckých děl ze skla.

NPÚ: Kamélie v Palmovém skleníku Květné zahrady v Kroměříži
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Návštěvníci výstavy zhlédnou v Palmovém skleníku desítky vzácných, více než 100letých rostlin kamélií, které  v tomto období bohatě nakvétají. Kamélie se v Květné zahradě v Kroměříži začaly pěstovat od druhé poloviny 19. století a ve 20. století už patřily k největším lákadlům kroměřížské rostlinné sbírky. Jejich kolekce zahrnovala tehdy několik desítek vzrostlých exemplářů v několika odrůdách.

Součástí výstavy v Palmovém skleníku Květné zahrady budou navíc speciální komentované prohlídky, na nichž se návštěvníci dozvědí mnoho informací nejen z kulturní historie kamélií. Prohlídky s odborným komentářem proběhnou:

v neděli 1. března od 11:00 a od 14:00
v sobotu 14. března a v neděli 15. března od 11:00 a od 14:00
v sobotu 28. března a v neděli 29. března od 11:00 a od 14:00

Komentovanou prohlídku bude pro skupinu min. 5 osob možné objednat i mimo tyto termíny na info@nczk.cz nebo tel.č. 778 531 417. 

V rámci výstavy můžete navštívit i zimní expozici subtropických rostlin ve Velkém skleníku, Holandskou zahradu těsně před rozkvětem cibulovin, vnímat a projít celou Květnou zahradou v příslibu nadcházejícího jara.

Během výstavy bude možné zakoupit mladé rostliny kamélií (s podrobným návodem k pěstování) a drobné suvenýry.

Výstava bude otevřena od 27. února 2015 do 29. března 2015 denně, vždy od 9:00 do 16:00 hodin.  Vstup na výstavu kamélií je součástí vstupného do Květné zahrady. 

Kamélie japonská – je okrasná rostlina pěstovaná v Asii už stovky let. V Evropě začala být známá od osmnáctého století. V 19. století bylo sbírání kamélií zálibou nejen šlechty, ale i jiný majetných vrstev. Pro kamélie se stavěly speciální skleníky a kvetoucí rostliny se používaly k výzdobě zimních zahrad. Květy kamélií byly ozdobou plesových šatů na evropských dvorech, ale pro samuraje znamená tento květ symbol smrti a znovuzrození. Kamélie jsou stálezelené keře nebo stromy a existuje několik stovek různobarevných odrůd. U nás pravidelně rozkvétají v zimě. Přestože paneláková éra kaméliím příliš nepřála, nevyhovuje jim příliš suchý a přetopený interiér, jsou kamélie v posledních letech velmi vyhledávanými květinami. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…