NPÚ: Knihovníci se sejdou na Kuksu

25.05.2016 9:37

Ve dnech 1. a 2. června proběhne v hospitalu Kuks seminář Preventivní péče o historické knihovní fondy s praktickou dílnou.

NPÚ: Knihovníci se sejdou na Kuksu
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Během čtyřletého projektu NAKI Tisky 16. století v zámeckých knihovnách ČR byl vytvořen rozsáhlý třísvazkový soupis 8 248 titulů, na němž pracovalo 19 odborníků. Současně s tvorbou metodik pro katalogizaci jednotlivých typů dokumentů vznikla i metodika běžné preventivní péče o historické knihovní fondy, na níž se podíleli odborníci z restaurátorských dílen Národní knihovny a Národního muzea.

Zámecké knihovny ve správě Národního památkového ústavu a Národního muzea představují unikátní fenomén čítající více než 1,7 milionu svazků rukopisů, knih, periodik a dalších sbírek neknižní povahy. Sbírky obsahují díla od raného středověku až do roku 1948 a jsou dokladem nejen stavu poznání v jednotlivých vědních oborech, ale i odrazem kulturnosti, společenského postavení, individuálních zájmů a podnikatelských aktivit aristokratických rodů a jejich jednotlivých členů.

Bohatství uchovávané v zámeckých knihovnách spravovaných Národním památkovým ústavem a Národním muzeem zůstávalo dosud skryto domácí i světové badatelské veřejnosti. Zčásti je skryto v depozitářích a povědomí o těchto historických knihovních fondech je výsadou úzkého okruhu odborníků.

„Jsem rád, že v prostorách regionálního vzdělávacího centra v hospitalu Kuks můžeme s kolegy z Národního muzea a Národní knihovny předat poznatky a zkušenosti dalším zájemcům z různých muzeí a knihoven z celé republiky,“ uvedl Pavel Hájek, hlavní řešitel projektu. Seminář se zaměří na nenáročné způsoby ochrany knihovních fondů, jako je vhodné uložení v depozitářích, mechanické čištění od prachu nebo předcházení vzniku plísní a jiného biologického poškození úpravou klimatických a světelných podmínek.

„Těší nás, že seminář svými retro bloky podpořila i firma BOBO BLOK, se kterou snad budeme spolupracovat i nadále při dalších vzdělávacích programech,“ dodala Eva Macková.

I přesto, že je seminář určen úzké skupině odborníků, kteří pracují s historickými knihovními fondy, odpolední koncert barokní hudby v kostele Nejsvětější Trojice si může přijít poslechnout i běžný návštěvník hospitalu. Na varhany zahraje Vít Havlíček, ředitel mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks, na trubku Pavel Herzog, člen symfonického orchestru Filharmonie Hradec Králové.

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Josefově, je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem v Královéhradeckém kraji je naplňovat poslání odborné instituce památkové péče dané zejména zákonem o státní památkové péči, např. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje. Pracoviště v Josefově zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky a podílí se následně na jejich evidenci. Spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií a dalších odborných podkladů ke kulturním památkám, vede veřejně přístupnou knihovnu a vydává sborník Monumenta vivent. Další informace najdete na www.npu.cz/cs/uop-josefov a na Facebooku Památkám naproti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…