NPÚ: Landštejnská studna skrývala šedesát dělových koulí

08.12.2018 10:30

Při archeologickém výzkumu na hradě Landštejn se podařilo prozkoumat deset metrů hlubokou studnu zasypanou v období renesance. Ta odhalila nečekaný nález: více než 60 kamenných dělových koulí nalezených u dna studny. Tyto koule a další nálezy budou moci návštěvníci hradu od příštího roku vidět ve zdejší archeologické expozici.

NPÚ: Landštejnská studna skrývala šedesát dělových koulí
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

V měsících říjnu a listopadu 2018 probíhal na hradě Landštejn archeologický výzkum související se sanací sklepů pod nádvořím hradního jádra. V posledních letech  byly ze sklepních prostorů hradu průběžně odstraňovány vrstvy novověkých násypů a stavební suti.

V letošním roce byla završena rehabilitace sklepů vytěžením zásypu ze středověké hradní studny, jejíž ústí se nacházelo ve třetím podzemním patře v hloubce 11 metrů pod úrovní nádvoří. Na závěrečné etapě průzkumu spojené s archeologickými pracemi a transportem materiálu z obtížně přístupných podzemních prostor spolupracoval s pracovníky NPÚ také tým speleologů ze Správy jeskyní ČR.

Během této etapy se podařilo prozkoumat 10 metrů hlubokou hradní studnu, která byla zasypána v období renesance při rozšiřování a prohlubování sklepů. Studna byla zaplněna hlavně narubanou horninou obsahující početné zbytky dřevěných konstrukcí. „Zajímavým nálezem byl především soubor více než 60 kamenných dělových koulí nalezených u dna studny. Tyto koule a další nálezy budou moci návštěvníci hradu od příštího roku vidět ve zdejší archeologické expozici.“ dodává vedoucí výzkumu Zdeňka Kolářová.

Více informací o archeologických průzkumech na hradu Landštejn naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…