NPÚ: Letošní třetí číslo Zpráv památkové péče je věnováno mozaice

28.09.2017 20:05

Letošní třetí číslo Zpráv památkové péče je věnováno druhu uměleckých památek, který dosud stojí poněkud stranou pozornosti – mozaikám.

NPÚ: Letošní třetí číslo Zpráv památkové péče je věnováno mozaice
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

S výjimkou slavné Zlaté brány svatovítské katedrály je u nás takzvané muzívní umění věcí až pozdního 19. a 20. století. Možná i proto jsou mozaiky jako specifický druh umělecké tvorby doceňovány teprve v poslední době.

Nové číslo ZPP se snaží tento dluh částečně splatit. V mimořádné rozsáhlém svazku, na kterém se podíleli odborníci z NPÚ, AVU, VŠCHT, pardubické restaurátorské fakulty i autoři ze zahraničí, je mozaika představena hned z několika stran. Kromě ucelených přehledů o dějinách mozaiky na našem území se zde mohou čtenáři seznámit s podrobnou charakteristikou jednotlivých druhů mozaiky i souvisejícím pojmoslovím.

Tento obecnější pohled pak doplňují studie věnované konkrétním umělcům, dílům i záchranným restaurátorským akcím. To vše je samozřejmě doplněno bohatou a pestrou obrazovou přílohou, která názorně dokládá bohatost forem, které mozaika na našem území v průběhu posledních 150 let nabývala.

Zprávy památkové péče 3/12017 je možné zakoupit v e-shopu nebo osobně v knihkupectví a informačním centru NPÚ, Na Perštýně 12, Praha 1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…