NPÚ: Nekoukejte mezi svátky pouze na pohádky, zažijte je na hradech a zámcích

22.12.2018 8:19

Vánoce na hradech a zámcích Štědrým dnem nekončí. Na první i druhý svátek vánoční, ale také v dalších dnech až do konce roku, se můžete vydat na množství akcí, které si pro vás objekty Národního památkového ústavu připravily. Stačí si vybrat. Je jen na vás, zda zvítězí netradiční prohlídka, vánoční koncert, divadelní představení, nebo snad přípitek čajem z buchlovské lípy.

NPÚ: Nekoukejte mezi svátky pouze na pohádky, zažijte je na hradech a zámcích
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

V úterý 25. prosince si určitě nenechte ujít poetické vánoční prohlídky hradu Šternberk. Že si chcete po půlnoční trochu přispat? Nevadí, prohlídky jsou zde naplánované až na odpolední hodiny. V romantickém podvečerním čase se projdete vánočně vyzdobeným hradem a kromě informací týkajících se historie hradu a vánočních tradic uslyšíte půvabné čtení z knihy Piera Gribaudiho Příběhy vánoční noci. Také na zámku v Lysicích se konají o prvním svátku prohlídky slavnostně vyzdobeného zámku s povídáním o šlechtických Vánocích.

Brána hradu Buchlov se návštěvníkům otevře na svátek sv. Štěpána. Buchlov se totiž na tento svátek stává již tradičním místem setkávání přátel, známých a kamarádů, kteří si zde popřejí do nového roku a připijí hřejivým punčem, svařákem, medovinou nebo čajem z buchlovské lípy. Ani letos nebude chybět živý betlém a speciální prohlídky purkrabství. Pokud to máte do Buchlova daleko, nezklame vás ani vánoční koncert zámku Sychrov. Na programu budou například díla Jana Jakuba Ryby, Bedřicha Smetany nebo Franze Schuberta. Účastníci koncertu budou mít navíc možnost prohlídky vánočně laděných zámeckých interiérů.

Ani ve dnech mezi svátky nebude o bohatý program nouze. Na zámku Vranov nad Dyjí vám ve vybrané dny přiblíží podzimní lovecké radovánky šlechty, tradici mikulášské nadílky i historii adventního věnce a psaní dopisů Ježíškovi. Průvodci připomenou událost, která způsobila celosvětovou oblibu zdobení vánočních stromečků, spatříte bohatě prostřenou štědrovečerní tabuli a zjistíte, jak probíhaly novoroční oslavy ve šlechtických kruzích. Víte, co následovalo po tříkrálovém svátku na téměř všech zámeckých sídlech v monarchii? Pokud ne, výlet na Vranov je tou správnou volbou.

Vstupní průčelí zámku Vranov nad Dyjí v zimě

Chcete vidět posilovací stroj hraběte Mikuláše Vladimíra Des Fours Walderode z konce 19. století? Udělejte si výlet na Hrubý Rohozec, kde stojí za vidění třeba i starý vyřezávaný betlém či pokoj služebnictva, kterému panstvo na přilepšenou zdobilo vánoční stromek jitrnicemi a klobásami. Za kulturou se můžete vydat do Telče na sérii vánočních koncertů. Začíná se 27. prosincem. Kdo dává přednost odlehčenějším hudebním zážitkům, na Bouzově se v ten samý den budou zpívat koledy.

Elegantní interiéry s duchem první republiky v kombinaci s tradiční výzdobou čekají návštěvníky vily Stiassni během adventních a vánočních prohlídek. Na loutkové pohádky Jak šlo vejce do světa a Jak kočička s pejskem dělali dort se můžete přijít podívat v neděli 30. prosince na hrad Šternberk, jídla z  19. století ochutnáte zase ve dnech  28.–31. prosince na zámku Velké Losiny.

Ani poslední den v roce nezůstávají brány hradů a zámků ve správě NPÚ uzavřené, mnohde máte ještě poslední možnost užít si vánoční atmosféru ve slavnostně vyzdobených komnatách. Čekání na Nový rok si můžete ukrátit třeba prohlídkou hradu Bouzov, v Bečově nad Teplou můžete obdivovat relikviář svatého Maura, na hradě Šternberk zase nahlédnete do kuchyně. Pokud chcete udělat radost dětem, vyrazte na zámek v Mníšku pod Brdy, kde se mohou těšit na pohádkovou prohlídku. Zámek Kynžvart si připravil exkluzivní silvestrovské prohlídky zlacených nástolních ozdob knížat Metternichů, ve vile Stiassni vás pak čeká módní přehlídka kostýmů od renesance po období první republiky s hranými hudebními, tanečními i šermířskými scénkami.

Možností je mnoho, nezapomeňte ale, že na některé akce je třeba předem rezervovat místa, tak ať vám něco neuteče!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…