NPÚ: Obnova Památníku Tomáše Bati ve Zlíně získala cenu Patrimonium pro futuro

05.10.2019 17:33

Národní památkový ústav každoročně již od roku 2014 oceňuje nejlepší počiny v oblasti památkové péče. Letošní slavnostní vyhlášení se uskutečnilo 2. října na severočeském zámku Lemberk. Ocenění vůbec poprvé získal Zlínský kraj. Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro za obnovu Památníku Tomáše Bati ve Zlíně obdržel autor projektu obnovy Petr Všetečka a město Zlín.

NPÚ: Obnova Památníku Tomáše Bati ve Zlíně získala cenu Patrimonium pro futuro
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

O ocenění v kategorii obnova památky, restaurování usilovalo celkem čtrnáct nominací napříč republikou. Z navržených krajských nominací bylo ocenění symbolizované bronzovou medailí uděleno obnově Památníku Tomáše Bati ve Zlíně. Za obnovu této architektonické dominanty města Zlína byl nominován Ing. Petr Všetečka, autor projektu obnovy a statutární město Zlín, zastoupené primátorem Jiřím Korcem.

Památník Tomáše Bati ve Zlíně (více ZDE) je jednou z nejvýznačnějších veřejných budov z konstruktivistického období meziválečného rozvoje města Zlína. Budova výrazného solitérního charakteru se nachází v komplexu tzv. Gahurova prospektu, který tvoří nejcharakterističtější zlínský urbanistický soubor, autorem je architekt František Lýdie Gahura. Stavba vznikla v roce 1933 jako památník podnikatele Tomáše Bati, který tragicky zahynul při letecké havárii. Interiér byl proto koncipován jako komemorativní prostor, včetně vystavení letadla Junkers, které se podnikateli stalo osudným. V pozdějších letech nesl objekt označení Dům umění a sloužil pro potřeby galerie a filharmonie.

„Mimořádnost objektu spočívá v tom, že do něj architekt Gahura vtělil přímo vlastnosti Tomáše Bati – velkorysost, jasnost, vzlet, optimismus, prostotu, horlivost a poctivost – a vyjádřil je stavbou samotnou, proto ocenění patří i architektu Gahurovi,“ uvedl při přebírání ceny Petr Všetečka.

Kompletní stavební obnova kulturní památky byla dovršena v roce 2018, během procesu obnovy došlo k odstranění přístaveb i vestaveb, jimiž byl objekt doplněn v době fungování Domu umění. Bylo obnoveno původní schodiště a provedeny restaurátorské i stavební obnovy dochovaných původních konstrukcí a povrchů, mj. podlah a omítek či ocelových rámů fasády. V interiéru se opět uplatňuje nálezy potvrzená původní barevnost – červené podlahy, bílé stropy a modré svislé konstrukce. Chybějící fasádní skla byla vyrobena a doplněna podle původních tabulí. Vzniklo také nové technické zázemí, které se nachází na jižní straně pod úrovní terénu.

Obnova navrátila jedinečné stavbě města Zlína nejen původní vzhled, ale i komemorativní využití. Do interiéru se proto navrátila i maketa letounu Junkers F13.

„Posláním Ceny Patrimonium pro futuro je vyzdvihnout zásluhy a pozitivní příklady v oblasti památkové péče, upozornit na příběhy, které se za těmito památkami skrývají, a zejména ocenit a poděkovat těm, kteří se o to přičinili. Všech 24 nominovaných počinů je nadstandardně zdařilých a my věříme, že díky Ceně Patrimonium pro futuro se o těchto projektech a jejich iniciátorech dozví nejen odborná, ale i široká veřejnost. Osobně si velmi vážím všech, kteří se na uchování našeho kulturního dědictví podílejí,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Vyhlášením cen se uzavřelo půlroční hodnocení akcí a projektů realizovaných nebo dokončených v roce 2018. Na jaře letošního roku nominovali odborníci Národního památkového ústavu garantující památkovou péči v jednotlivých regionech za každý kraj jeden až dva dobré příklady památkové obnovy, záchrany, prezentace nebo nálezu. Celkem se sešlo 24 nominací, z toho 14 památkových obnov či restaurátorských počinů, 3 objevy/nálezy, 3 prezentační počiny a 4 zachráněné památky.

Obnovu Památníku Tomáše Bati ve Zlíně hodnotitelské komisi navrhlo územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Kroměříži (NPÚ, ÚOP v Kroměříži).

Vítěze v jednotlivých kategoriích (obnova památky, restaurování; objev, nález roku; prezentace hodnot; záchrana památky) navrhuje generální ředitelce komise hodnotitelů sestavená z odborníků Národního památkového ústavu, Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS) a dalších spolupracujících institucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…